Vælg billeder med omhu: Tyve lurer på huse til salg
Tænk dig om, inden du lægger dit hjem til skue på nettet. Det er ikke kun potentielle boligkøbere, der kigger med. Mathias Løvgreen/Ritzau Scanpix
Fjern dyre designermøbler og elektronik, når fotografen kommer på besøg - og vis ikke husets svage punkter på billederne.

Koglen hænger smukt ned over det store designerbord i husets køkkenalrum - og i stuen står Arne Jacobsens Ægget ved siden af døren ud til haven.

Huset står knivskarpt, til når ejendomsmæglerens fotograf kommer forbi for at tage billeder til salgsannoncen.

Men faktisk bør du rydde godt og grundigt ud, før billederne skal tages.

Boligannoncer er nemlig ikke kun et udstillingsvindue for nysgerrige boligkøbere - det er også et slaraffenland for tyveknægte.

- Man gør det meget nemt for tyvene, siger Christian Østergård, vicepolitiinspektør i forebyggelsessektionen hos Syd- og Sønderjyllands Politi.

- Så sørg for at få fjernet de dyre møbler og lamper. Dem sælger man jo typisk ikke med alligevel, tilføjer han.

Ifølge Boligsiden blev maj den måned med flest bolighandler siden august 2005 - og juni og juli er typisk også højsæson.

Men det er ikke kun dyre designermøbler, der lokker tyvene til. Også billeder, der viser husets svage punkter, vil kunne friste uvelkomne gæster - for eksempel et gammelt kældervindue.

Så få det fikset, eller stil krav til fotografen om, at de svage punkter ikke skal fremgå af salgsannoncen. Bed eventuelt om at se billederne, inden de kommer på nettet.

Er dine værdigenstande allerede til skue på nettet, så tag fat i ejendomsmægleren hurtigst muligt, råder Birgitte Ringbæk, der er kommunikationschef i forsikringsselskabet If.

- Er billederne taget i februar, giver det måske alligevel mening at få taget nogle nye, hvor haven er lidt mindre trist, siger hun.

Alternativt kan du bede om at få nogle af billederne slettet eller at få værdigenstande retoucheret væk.

For har tyvene først fundet sig et hjem med lækre designermøbler eller dyr elektronik, er der god sandsynlighed for, at de svinger forbi igen, når møblerne er erstattet af nye.

- Vi ser eksempler på, at de kommer igen en til to måneder efter og tømmer hjemmet for samme indbo én gang til, siger Birgitte Ringbæk.

Derudover skal du sørge for at alliere dig med dine naboer, når huset er til salg, siger politikommissær Rasmus Brink-Frendrup, leder af indbrudsgruppen i Midt- og Vestsjællands Politi.

- Nabohjælp er det mest effektive mod indbrud. Så sørg for, at dine naboer ved, når du ikke er hjemme, siger han.

Få dem til at holde øje med nye ansigter i området - og er du væk i en længere periode, så få dem til at slå græs, klippe hæk og tømme postkassen, så huset ser beboet og vedligeholdt ud.

/ritzau fokus/

Af Stine Eskildsen, Ritzau Fokus
via Listen To News