Vaccine giver håb for alzheimer-patienter

Forskere ved Rigshospitalet tester i øjeblikket en ny medicin mod alzheimer, der måske kan kurere sygdommen.

Om 10 år kan den dødelige sygdom alzheimer måske kureres så nemt, som vi i dag helbreder en almen lungebetændelse.

Forskere på Rigshospitalet er i gang med at teste en ny slags vaccine mod demenssygdommen alzheimer. Indtil nu har 20 alzheimerpatienter herhjemme fået vaccinen mod sygdommen, der ødelægger hjernen, er dødelig og uhelbredelig. Vaccinen har vist lovende resultater i dyreforsøg, hvor den har standset udviklingen af den dødelige sygdom eller ligefrem bedret patienters tilstand.

»Vi kan endnu ikke udtale os om vaccinen også virker på mennesker, da forsøgene ikke er færdige endnu. Men hvis den gør, har den enorme potentialer. Det er en sygdom, der rammer mange, det er en frygtelig og dødelig sygdom, som ellers har været uhelbredelig, og den koster samfundet dyrt,« siger overlæge på Rigshospitalets hukommelsesklinik Peter Johannsen.

Medicinen virkede

En af de patienter, der har deltaget i forsøget, er Anni Elmings mand, Niels Klint Petersen på 64. Han har været diagnosticeret med alzheimer i lidt over to år. Parret kan ikke vide, om Niels har fået vaccinen eller den såkaldte placebo under forsøget. Men Anni er ikke i tvivl om, at han fik vaccinen, og at den virker.

»Det var, ikke mere end en uges tid efter han fik droppet med vaccinen, at han ændrede sig. Han plejer at skrive ned, hvad vi skal spise til aftensmad hele ugen, og han kan slet ikke overskue at der bliver ændret i den. Men pludselig en aften foreslog han, at vi spiste noget andet. Der var også mange andre ting, han kunne. Han havde styr på tiden, han forstod bedre, hvad der blev sagt til ham,« fortæller Anni Elming, der er gået sammen med en gruppe andre patienter i forsøget, hvoraf flere andre også oplevede bedring, om at skrive til medicinalfirmaet for at få lov til at få mere af vaccinen – på eget ansvar.

Forsøgene på Rigshospitalet er del af et stort forsøg, som flere EU-lande deltager i. Princippet i vaccinen er, at man sprøjter et antistof ind, som fremprovokerer kroppens immunforsvar til at standse og måske ligefrem nedbryde den proteinaflejring – plak – der lægger sig i hjernen og forårsager sygdommen.

Håbet er, at man kan vaccinere mod alzheimer i 2015.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.