V-profil: Bahrains demokratihetz er grotesk
Venstrepolitiker er fortørnet over, at Bahrain har nægtet formand for dansk demokratiorganisation indrejse.

Michael Aastrup Jensen (V), der selv har været valgobservatør ved talrige lejligheder, er overrasket og bestyrtet over, at formanden for den danske organisation Silba, Jens-Kristian Lütken, er blevet nægtet indrejse i Bahrain.

Silba arbejder med demokrati og valgobservationer i det europæiske nærområde, og Lütken, der nu sidder fast i Lufthavnen i Bahrain, blev angiveligt straffet for en artikel fra sidste år, hvori han kædes sammen med en kritik af den bahrainske konge.

- Jeg synes, det er fuldstændig grotesk. Silba er en organisation, som ikke gør andet end at promovere demokrati og ytringsfrihed og være neutral valgobservatør, siger Michael Aastrup Jensen, kultur- og IT-ordfører samt tidligere udenrigspolitisk ordfører.

- Det er decideret latterligt, at deres formand ikke må rejse ind i landet på baggrund af nogle gamle udtalelser til en dansk hjemmeside, siger Michael Aastrup.

Han mener, at den danske udenrigsminister må på banen. Danmark bør slå fast, at her er Bahrain gået for vidt.

Danmark har sammen med blandt andre EU og FN gennem længere tid presset på for at få udleveret den dansk-bahrainske aktivist Abdulhadi al-Khawaja fra en fængselsdom i Bahrain, men uden held.

- Dette er desværre endnu en dårlig sag, hvor Bahrain rykker sig længere og længere væk fra det internationale samfund, siger han.

Michael Aastrup Jensen siger, at mens sagen med Jens-Kristian Lütken på papiret kan virke lille, så har den stor principiel værdi.

- Set i den store kontekst, så kan man nok godt konkludere, at når formanden for Silba ikke kan rejse ind i Bahrain som turist, så er der sikket mange andre, som heller ikke kan komme ind i landet, siger Michael Aastrup Jensen.

Aastrup Jensen har flere gange talt til arrangementer hos Silba, og kender blandt andet Jens-Kristian Lütken fra flere officielle rejser.

Lütken har tidligere stillet op for Venstre til Europa-Parlamentet, men opnåede ikke valgt. Han er i øjeblikket ansat i Venstres sekretariat på Christiansborg.

/ritzau/