Utilfredse elever klager over gymnasieplads

Mange har benyttet sig af muligheden for en ny chance for yndlingsgymnasiet ved at klage til regionen. Flest har klaget i hovedstaden.
Gymnasieelever er nogle kritiske størrelser, når det kommer til at vælge skole. Især i Region Hovedstaden er der blevet klaget over fordelingen af gymnasiepladserne.
Gymnasieelever er nogle kritiske størrelser, når det kommer til at vælge skole. Især i Region Hovedstaden er der blevet klaget over fordelingen af gymnasiepladserne. Foto: www.colourbox.com

Har Jakob ikke fået drømmepladsen på Falkonergårdens Gymnasium? Eller ville Clara hellere have gået sammen med vennerne på Skt. Annæ end på Københavns Åbne, hvor hun fik plads?

Så skal der klages.

Lige præcis det har mange forældre over hele landet gjort, efter pladsfordelingen på de danske gymnasier blev offentliggjort den 23. maj.

Især i København har der været mange klager til det udvalg, der fordeler pladserne.

"Vi har haft den største søgning til det almene gymnasium i mange år. Der er også en tendens til, at mange søger mod centrum, så der har virkelig været pres på kapaciteten i hele regionen," siger udviklingschef i Region Hovedstadens uddannelsessektor Anne Holm Sjøberg.

Hvor Region Hovedstaden har modtaget 562 klager ud af 12.860 fordelte pladser på STX (gymnasium) og HF, er andre regioner sluppet billigere. For eksempel har Region Midtjylland kun modtaget 84 klager ud af 9.538 pladser. Region Sjælland har kun modtaget "en håndfuld" utilfredse breve.

Danske Gymnasieelevers Sammenslutning (DGS) mener, at det er forståeligt, at mange klager. De nikker genkendende til tendensen med, at problemet er størst i hovedstadsområdet.

Men ofte er klagerne grundløse, mener de, og hensyn til skolens status eller klientel bør ikke afgøre, hvor man vælger gymnasium.

"Jeg tror, man overvurderer problemet. Mange klager, fordi de rigtig gerne vil ind på en bestemt skole, fordi den er sej. Jeg tror, mange af de elever faktisk bliver rigtig glade for at gå på den skole, som de er blevet henvist til," siger DGS-formand Martin Schäfer.

Ifølge DGS er et problem dog, at skolerne kan finde på at vælge elever ud fra det takst-system, der gør, at en bestået studenterhue giver en udbetaling til skolen. Det vil sige, at de dygtige elever giver flere penge på kistebunden.

I hovedstadens fordelingsudvalg synes man, at fordelingen sker på helt andre vilkår.

"Den bekymring kan vi ikke genkende. Det, vi har aftalt med gymnasierne, er, at man i høj grad skæver til afstandskriteriet. Så er der selvfølgelig nogle særlige profil-gymnasier, som kigger efter nogle særlige kompetencer," siger Anne Holm Sjøberg.

Region Hovedstaden oplyser, at der er mange forskellige grunde til, at eleverne og deres forældre klager. Mange er selvfølgelig kede af, at de ikke har fået drømmeskolen, hvor vennerne går, mens andre er bekymrede over transporttiden eller en forkert studieretning.

De mange utilfredse har da også stadig en chance for at få deres ønsker opfyldt, eller delvist opfyldt. Klagerne bliver nemlig netop nu behandlet og regionerne vil med omrokeringer forsøge at gøre så mange som muligt tilfredse.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.