?»Uskyldige sidder bag tremmer«
Mange uskyldige anholdes og varetægtsfængsles, mener flere forsvarsadvokater, der retter hård kritik af politiets beviser.

- Pensioneret læge sigtet for vold mod politiet

Stribevis af uskyldige mennesker er blevet anholdt, sigtet for vold mod politiet og varetægstfængslet op til 27 dage under de seneste uroligheder på Nørrebro i København.

Det mener flere forsvarsadvokater, der har ført sager for demonstranterne og andre borgere, der tilfældig var til stede. Advokaterne beskylder politiets beviser for at være for tynde. Samtidig anklages dommerne for at varetægtsfængsle folk i flæng uden at have hverken beviser eller begrundet mistanke.

»Jeg er rystet over omfanget af varetægtsfængslinger. Beviserne er utrolig tynde, for ikke at sige ikke-eksisterende,« siger Sysette Vinding Kruse. Hun mindes ikke at have oplevet, at anholdte bliver varetægtsfængslet på så spinkle grundlag.

»Eksempelvis er en mand med en højtstående stilling i det offentlige blevet anholdt, da han skulle hjem fra byen med sin kone. Han er sigtet og varetægtsfængslet for medvirken til optøjer og vold mod politiet. Det er der hverken beviser eller mistanke for,« siger hun.

225 personer sad i går aftes varetæ­gtsfængslet. Kun 15 er blevet løsladt efter grundlovsforhøret. Det er et uhørt højt antal fængs-lede, mener Sysette Vinding Kruse. Kritikken bakkes op af forsvarsadvokaterne Stefan Reinel og Manfred W. Petersen.

»Politiets anholdelser af uskyldige er også gået helt over gevind. En udenlandsk forsker, som af nysgerrighed kom forbi demonstrationen, blev f.eks. sigtet for at have deltaget i optøjer og kastet sten mod politet. Heldigvis blev han løsladt,« fortæller Manfred W. Petersen.

64-årig læge sigtet

Karin Borup, en 64-årig pensioneret læge fra Østerbro, har oplevet at blive sigtet og krævet varetægtsfængslet for at kaste sten mod politiet, da hun pludselig blev del af en masseanholdelse på Nørrebrogade.

»Det var helt uhyrligt,« fortæller Karin Borup, der måtte dele fængselscelle med syv andre demonstranter i 24 timer, før hun som en af de få blev løsladt.

Flemming Steen Munch, informationschef i Københavns politi, ønsker ikke at kommentere kritikken.

»Det er suverænt dommeren, der afgør, om perso-nerne skal varetægtsfængsles,« siger han. Det har ikke været muligt at få en kommentar fra de pågældende dommere.