Usikkerhed over politireform
Mange betjente i Østjylland har ondt i maven over den nye politireform. De ved endnu ikke, hvad de skal lave på jobbet, og lederne er bekymret for at blive degraderet

Normalt er det vanskeligt at slå robuste betjente ud af kurs, men omlægningen af politikredsene har givet dårlige vibrationer og ondt i maven hos flere politifolk.
»De fleste er bekymrede for forandringer, og det er helt menneskeligt at være bekymret, når noget fundamentalt laves om. Politifolk tackler ikke situationen anderledes end andre mennesker,« siger formanden for Østjyllands Politiforening, Claus Hartmann.
Han taler som fagforeningsmand ofte med de frustrerede betjente.

Frustrationen i politiet drejer sig især om, at det ikke er faldet på plads, hvem der skal lave hvad i Østjyllands Politikreds. For eksempel ved betjentene i de tidligere færdselsafdelinger ikke, om afdelingen bliver placeret i Århus eller Randers, og om de fortsat skal arbejde med færdsel.

I Randers er betjentene, der har arbejdet med efterforskning, også foruroligede over, at afdelingerne for efterforskning skal ligge i Århus.
»Der er ingen tvivl om, at folk er bekymrede for deres fremtid indenfor politiet. Nogle betjente bliver indesluttede, og andre fortæller åbent om deres problemer,« oplyser Claus Hartmann.

Noget af det, der også giver turbulens i politiet, er, at der i den nye politikreds skal være færre ledere end i de gamle kredse. Stillingerne som mellemledere bliver først slået op i februar.
»Den helt store udfordring er at bevare motivationen hos medarbejderne. Man skal hele tiden forklare, hvad der sker, og hvilken udfordring politiet står over for. Vi skal finde nogle fælles værdier, vi skal bygge Østjyllands Politikreds på,« siger chefpolitiinspektøren, John Thorup Jacobsen.

Han tilføjer, at han har holdt møder med »gud og hvermand« i politiet for at forklare konsekvenserne af reformen. Indtil sommer skal Østjyllands Politi finde ud af, hvordan organiseringen i fremtiden skal være.
Betjentene kan så søge om, hvilken afdeling de gerne vil tilhøre, og fagforeningen holder møder med hver enkelt medarbejder for at finde ud af deres drømme for fremtiden i politiet. »I den udstrækning vi kan, vil vi efterkomme betjentenes jobønsker,« siger chefpolitiinspektør John Thorup Jacobsen.

Han forventer, at det vil lykkes at skabe et godt arbejdsmiljø, når først strukturen i den ny politikreds falder ordentlig på plads.