USA's våbenlobby vil regulere ekstraudstyr efter masseskyderi

Den formodede gerningsmand bag massakre i Las Vegas brugte tilsyneladende ekstraudstyr på sine våben.

I USA er der opbakning til at regulere våbenudstyr fra en uventet kant.

Den magtfulde våbenlobby National Rifle Association (NRA) har erklæret sin støtte til at kigge på en regulering af det udstyr, der kan lave semiautomatiske våben om, så de kan affyre flere hundrede skud i minuttet.

Meldingen kommer oven på søndagens blodige masseskyderi i spillebyen Las Vegas.

- Udstyr, der er designet til at lade semiautomatiske geværer fungere som fuldautomatiske, bør være underlagt yderligere reguleringer, står der i en pressemeddelelse fra NRA.

Udstyret kaldes en bump stock. Det blev efter alt at dømme brugt under massakren i Las Vegas, hvor 59 døde, og omkring 500 blev såret.

12 af de skydevåben, som den formodede gerningsmand bag skyderiet blev fundet med på et hotelværelse, havde ekstraudstyret monteret. Det skriver The New York Times.

Kort efter NRA's udmelding er også Det Hvide Hus lydhør over for en regulering af bump stocks.

- Vi hilser det og en samtale om det velkommen, siger talsperson Sarah Huckabee Sanders ifølge nyhedsbureauet AP på et pressemøde torsdag.

- Det er noget, vi er meget åbne overfor.

Også Paul Ryan, der er den republikanske formand for Repræsentanternes Hus, er klar til at kigge på bump stocks - ligesom flere andre fra partiet.

Men en anden magtfuld republikaner, Mitch McConnell, der er flertalsleder i Senatet, har ikke signaleret samme åbenhed over for at kigge på en stramning.

Torsdag sagde han ifølge The Washington Post, at det er "fuldstændig upassende at politisere en hændelse som dette".

Ifølge The New York Times kan en bump stock få et våben til at skyde med næsten samme tempo som et maskingevær.

Avisen skriver, at der i Las Vegas blev affyret 90 skud på ti sekunder.

Bump stocks har været lovligt som våbenudstyr siden 2010. Ifølge AP var det oprindeligt tiltænkt som en hjælp for personer, der har problemer med at bruge hånden.

Selv om NRA ikke støtter en regulering af våbenloven i USA, kan torsdagens udmelding alligevel markere et mindre skifte.

Våbenlobbyen har hidtil - trods en række blodbad udført med skydevåben i USA de seneste år, heriblandt på skolen Sandy Hook i 2012 og natklubben Pulse sidste år - fastholdt modstanden mod stramninger af våbenloven.

Og det ændrer Las Vegas ikke på.

- Desværre har den første reaktion fra nogle politikere været at opfordre til en stramme våbenlovgivning.

- At forbyde våben fra lovlydige amerikanere baseret på galninges handlinger vil ikke gøre noget i forhold til at forhindre nye angreb, står der i NRA's pressemeddelelse.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.