USAs middelklasse bliver fattigere
I løbet af de sidste 10 år er middelklassen blevet fattigere og er skrumpet drastisk i USA, viser ny rapport.

Der er blevet færre af de hårdtarbejdende, football-spillende middelklasse-arbejdere i USA, viser en ny rapport fra Pew Research Center.

Middelklassen, der ellers længe har været set som det solide grundlag i landet, er pessimistiske og skyder skylden på politikerne, bankerne og de store firmaer.

- Det har været en jævn, langvarig nedgang i antallet af folk, der hører til middelklassen. Der er også færre penge i midten, siger Paul Taylor fra Pew Research Center.

Siden 2001 er den typiske årlige mellemindtægt for en middelklassefamilie faldet fra 129.582 dollar til 93.150 dollar.

Rapporten kommer midt i valgkampen op til det amerikanske præsidentvalg den 6. november. Diskussionerne er i høj grad gået på, hvorvidt præsident Obamas fire år i embedet har hjulpet "den almindelige amerikaner" igennem krisen.

Og selvom rapportens resultater altså viser, at middelklassen er blevet fattigere og mindre under Obama, foretrækker de fleste i middelklassen, at præsident Obama fortsætter på posten i de næste fire år.

Mens 52 procent mener, at Obamas politik vil hjælpe middelklassen, mener kun 42 procent, at Republikanernes præsidentkandidat, Mitt Romney, vil forbedre deres situation.

Mitt Romney, der er en af de rigeste, der nogensinde har været med i kapløbet om at blive USA's præsident, slår sig ellers op på, at han kan skabe vækst og job til amerikanerne.

Men det tror middelklassen åbenbart ikke på. 40 procent svarer, at Mitt Romneys politik ikke vil hjælpe.

Løfter man blikket og ser lidt længere tilbage i historien, er antallet af amerikanere, der regnes for at være en del af middelklassen, faldet fra 61 procent i 1971 til 51 procent i 2011.

En del af dem, der ikke længere tilhører middelklassen, er rykket op blandt de rigere klasser, men de fleste er ifølge undersøgelsen blevet fattigere.

/ritzau/Reuters