USAs jobtal er gode for danske boligejere
Mens de nye amerikanske jobtal generelt viser et blandet billede, så vil det holde de lave renter i ro.

Danskere med boliglån er nogle af de få, der kan glæde sig over de nye amerikanske jobtal. For tallene tyder på, at krisen langt fra er ovre i USA, og det vil være med til at holde renterne lave i lang tid, vurderer to økonomer.

- Med svag vækst i USA og dyb krise i Europa, betyder det, at renterne herhjemme formentlig vil være lave i meget lang tid. Det er i hvert fald de næste tre-fire år, siger chefanalytiker Allan von Mehren fra Danske Bank.

- Dels vil den europæiske centralbank holde renterne lave i meget lang tid, og dels betragtes Danmark som det sikre sted at parkere sine penge, så i det perspektiv kan vi forvente lave renter i meget lang tid, siger han.

Der er skabt 163.000 arbejdspladser uden for landbruget den seneste måned i USA, hvilket er mere end de omkring 125.000, der normalt er brug for hver måned for at følge med stigningen i antallet af amerikanere og immigranter på arbejdsmarkedet.

Men over de seneste tre måneder ligger tallet blot på omkring 105.000 i gennemsnit, efter at tallene for både maj og juni er blevet justeret ned. Derfor tror også økonom Kim Blindbæk fra Sydbank, at de danske renter vil forblive lave længe frem.

- Der er noget, der kunne tyde på, at arbejdsmarkedet i USA udvikler sig så langsomt, at de kan risikere at skulle ud og lave en ny kvantitativ lempelse (for eksempel opkøb af statsobligationer, red.) meget snart. Måske på næste rentemøde, siger han.

- Så der er ikke noget tegn på at renterne er på vej op, siger Kim Blindbæk.

Begge økonomer fastslår dog samtidig, at selvom renterne er lave, er den amerikanske krise ikke godt nyt for Europa og Danmark.

- Når vi er i så dyb en krise i Europa, så er vi afhængige af, at der i det mindste er efterspørgsel i omverdenen - herunder på eksportmarkederne i USA og i Asien, siger Allan von Mehren.

- Og i USA, der går det altså rimelig trægt med at få skabt vækst, så det er selvfølgelig lidt kedeligt for os i Europa og os herhjemme, at der ikke er mere gang i den i USA, siger han.

/ritzau/