USA vil ramme Kim Jong-un på pengene efter prøvesprængning
Nordkoreas leder, Kim Jong-un, skal rammes på pengepungen som konsekvens af landets prøvesprængning af et kernevåben, mener USA's politikere. Arkivfoto Foto: Ahn Young-joon/AP
Repræsentanternes Hus har vedtaget et lovforslag, der går efter eliten i Nordkorea.

Et overvældende flertal i Repræsentanternes Hus i Washington har tirsdag stemt for at stramme sanktionerne mod styret i Nordkorea yderligere.

418 ud af de 420 medlemmer af huset, der er det ene af Kongressens to kamre, står bag stramningerne.

De bliver vedtaget, knap en uge efter at regimet i Pyongyang offentliggjorde, at det havde gennemført en prøvesprængning af en brintbombe.

Senatet, Kongressens andet kammer, ventes at vedtage et lignende lovforslag snarest, hvilket er nødvendigt, hvis sanktionerne skal blive til virkelighed.

- Lovforslaget vil sigte mod at lægge et økonomisk pres for at isolere Kim Jong-un (Nordkoreas leder, red.) og hans nærmeste støtter fra de midler, de har stående i udenlandske banker, siger Ed Royce, formand for Repræsentanternes Hus' Udenrigskomité.

Størstedelen af Nordkoreas handel med udlandet finder sted via Kina, der er landets nærmeste allierede.

Egentligt skulle Repræsentanternes Hus have stemt om lovforslaget allerede mandag, men som en protest mod præsident Barack Obamas linje over for Nordkorea, der ifølge kritikere er for blødsøden, besluttede de republikanske ledere i huset at udsætte afstemningen til kort tid før Obamas State of the Union-tale natten til onsdag dansk tid.

- Kim-regimets fortsatte forsøg på at udvikle et atomarsenal er en direkte trussel mod USA. Nu er det tid til handling, siger Ed Royce ifølge AFP.

FN's Sikkerhedsråd overvejer også at indføre nye tiltag for at straffe Nordkorea for den prøvesprængning af, hvad styret påstår er en brintbombe, men som ifølge udenlandske eksperter "kun" er en atombombe.

/ritzau/Reuters