USA vil have nye atomvåben
USA forbereder at bruge flere hundrede milliarder på sikrere atomvåben til at udskifte det gamle arsenal.

For første gang i næsten 20 år skal amerikanske atomforskere producere et nyt atomvåben, der skal udskifte stormagtens aldrende arsenal på omkring 6.000 a-bomber. Om få dage forventes Bush-regeringen at beslutte, hvilket bombedesign man vil satse på i fremtiden, skriver The New York Times.

Målet er at skabe en mere driftsikker atombombe, der samtidig er sværere at bruge for terrorister, hvis den skulle komme i forkerte hænder. I flere år har to konkurrerende forskergrupper arbejdet på hver deres design, og nu er det tid til at vælge, hvilken bombe man vil satse på.

Projektet, der vurderes at koste mere end 500 milliarder kroner, skal dog godkendes af præsidenten og Kongressen, før det sidste stadie af design og produktion kan sættes i gang. Under alle omstændigheder vil produktionen tidligst komme i gang i 2012.

Det nye våben kan blive meget kontroversielt, da USA kan blive tvunget til at bryde det internationale forbud mod prøvesprængning af atomvåben, hvis militæret vil være helt sikre på, at det nye design ikke er en fuser.