USA tager til genmæle mod Julian Assange
Washington siger, at Assange har et mellemværende med de svenske myndigheder - ikke med USA.

USA afviser "vilde beskyldninger" fra WikiLeaks-grundlæggeren Julian Assange og beskylder ham for at vildlede offentligheden.

Udmeldingerne fra Washington kommer efter, at Assange, som for to måneder siden søgte tilflugt på Ecuadors ambassade i London, trådte offentligt frem og i en tale fra ambassadens balkon beskyldte amerikanerne for at stå bag en "heksejagt" på WikiLeaks.

En talskvinde for det amerikanske udenrigsministerium, Victoria Nuland, siger, at USA ikke har noget at gøre med Storbritanniens bestræbelser på at udlevere Assange til Sverige, hvor han beskyldes for voldtægt og seksuelle overgreb.

- Han fremsætter alle mulige vilde beskyldninger om os, selv om hans mellemværende med de britiske myndigheder er knyttet til Sverige og ikke har noget at gøre med WikiLeaks, men med beskyldninger om seksuelle overgreb, fastslår Nuland og tilføjer:

- Det er tydeligt, at han forsøger at bortlede opmærksomheden fra den egentlige sag, som drejer sig om, at svensk politi vil afhøre ham.

Assange hævder, at beskyldningerne mod ham er politisk motiverede.

- Jeg opfordrer præsident Obama til at gøre det rigtige. USA må afstå fra dets heksejagt på WikiLeaks, sagde Assange fra balkonen på Ecuadors ambassade i London.

Assange insisterede på, at USA ønsker ham stillet for retten for at have røbet statshemmeligheder.

- USA må garantere, at vores medarbejdere eller tilhængere ikke vil blive retsforfulgt. Hvis Bradley Manning har gjort, hvad han er beskyldt for, så er han en helt og helt uvurderlig for os alle, sagde Assange.

Den menige amerikanske soldat Manning er anklaget for at overdrage en lang række interne amerikanske dokumenter, som blev offentliggjort af WikiLeaks.

I USA er Manning sigtet efter en spionageparagraf. Han har tilbragt over 800 dage i varetægtsfængsel uden at være blevet stillet for en dommer.

/ritzau/AFP