USA og Indien indgår aftale om atomkraft
For første gang i 30 år vil USA sælge atom-teknologi til Indien. Til gengæld får USA lov til at sende inspektører til Indien.

I 30 år har USA afvist at samarbejde med Indien i atomkraftsammenhænge, men det kan være slut nu. Forhandlere mellem de to lande er blevet enige om en aftale, der skal skaffe Indien amerikansk atomkraft-teknologi og -brændstof til gengæld for at lade amerikanske inspektører overvåge den indiske atomkraftproduktion.

USA har tidligere nægtet at lave atomkraftaftaler med Indien, fordi landet ikke har underskrevet den såkaldte ikke-spredningsaftale om at begrænse atomvåben. Kritikere frygter da også, at Indien kan bruge USA?s know-how til at udvide sit arsenal af atomvåben. Indien har to gange selv lavet atomprøvesprængninger ? senest i 1998. Den nye aftale giver ikke de amerikanske inspektører adgang til de militære atomkraftværker, men kun til de civile, så USA kan ikke tjekke Indiens atomvåbenproduktion.

Ifølge BBC får de amerikanske forhandlere kritik for at give for meget efter for de indiske ønsker til aftalen. USA ville for eksempel gerne have skrevet ind i aftalen, at Indien skulle støtte USA?s hårde kurs mod atommagten Iran, men det måtte man opgive.