Orkaner blæser USA's jobvækst ud af kurs
Orkanen Irma i starten af september var med til at afspore USA's jobvækst. Foto: Handout/AFP

USA mistede 33.000 job i september, efter Texas og Florida blev ramt af orkaner og voldsomme oversvømmelser. Det er første tilbagegang i syv år.

Det viser opgørelsen fra det amerikanske arbejdsministerium.

- Normalt tiltrækker den sig stor opmærksomhed, da jobrapporten siger noget om de helt aktuelle konjunkturelle tendenser i verdens vigtigste økonomi. Men denne gang er jobrapporten stærkt præget af orkanerne Irma og Harvey, siger cheføkonom i Dansk Erhverv, Steen Bocian.

- Orkanerne i slutningen af august og starten af september skabte så store forstyrrelse, at det ikke giver den store mening at forsøge at tolke på udviklingen på det amerikanske arbejdsmarked med udgangspunkt i dagens tal, tilføjer han.

Det er Jacob Graven, cheføkonom i Sydbank, enig i.

- Det er næppe et signal om, at opsvinget i amerikansk økonomi nu er slut. Orkanerne i Florida og Texas er utvivlsomt hovedforklaringen på jobtabet.

Dagens tal viser, at ledigheden faldt fra 4,4 til 4,2 procent.

Det understreger et stærkt amerikansk jobmarked, mener Graven, og han hæfter sig ved, at der også er tale om en god lønvækst.

Derfor er der næppe heller noget ved dagens jobtal, der får den amerikanske forbundsbank på andre tanker om renten. Banken vil ifølge mange økonomer gennemføre en renteforhøjelse i december.

Den amerikanske forbundsbank var på sit seneste møde meget tydelig med at forklare, at den vil se gennem fingre med svagere økonomiske nøgletal, hvis de skyldes orkanerne, fremhæver Mikael Olai Milhøj, analytiker i Danske Bank.

Orkanen Harvey ramte i august det sydlige USA og lagde store dele af det sydlige Texas under vand. Kort efter - i starten af december - ramte orkanen Irma Florida og skabte store ødelæggelser.

Skaderne ved de to orkaner løber op i flere hundrede milliarder kroner.

/ritzau/
via Listen To News