USA: Landmænd ramt af værste tørke i årtier
Landbruget i USA har ikke oplevet værre tørke end nu i mange år, og det presser prisen på fødevarer op.

Det amerikanske landbrug skriger på regn, efter den værste tørke i flere årtier har ramt adskillige delstater. Tørken ødelægger afgrøderne og landmændenes økonomi. Samtidig kan den presse prisen på fødevarer op til nye rekorder, ifølge Bloomberg News.

Landbrug udgør kun en lille del af den amerikanske økonomi, men sektoren har de seneste tre år vist stor modstandsstyrke over for den svage økonomiske vækst i landet.

- I stedet for det ventede tilbagefald i fødevarepriserne, så vil priserne stige, siger landbrugsøkonom Michael Swanson fra Wells Fargo & Co., der er den største formidler af lån til landbruget.

Den 11. juli erklærede Landbrugsministeriet (USDA) over 1000 amter i 26 stater som naturkatastrofe-områder. Betegnelsen berettiger landmændene i de berørte områder til at optage lån til lave renter for at klare sig igennem tørken.

- Tørken vil få regional, national og international betydning.

- Landmændenes indtægter, der har understøttet økonomien under den økonomiske krise, vil opleve et betydeligt pres, siger økonomiprofessor Ernie Gross fra Creighton University i Nebraska til Bloomberg News.

Ifølge USDA er tørken den værste siden 1988, og ministeriet har sænket sit skøn for årets kornhøst med 12 procent. Kommer der ikke snart regn, kan vurderingen af høsten blive sat ned igen.

Mandag steg prisen på majs til det højeste i 10 år, mens soyabønner ikke har været dyrere end nu siden 2008. Majs er den vigtigste afgrøde med en værdi i 2011 på 76,5 milliarder dollar.

De højere priser vil ramme producenter af kyllinger, grise og kvæg, fordi majs indgår i foderet til dyrene.

Værst ramt er staterne i Midtvesten. 63 procent af regionen er ramt af tørken. For godt en uge siden var kun 53 procent af området påvirket.

/ritzau/