USA jager al-Qaeda i Somalia
Flere blev dræbt, da amerikanske militærfly angreb somaliske landsbyer i forsøget på at ramme tre efterlyste al-Qaeda-folk. Den somaliske præsident bakker op om angrebet.

Sidst USA indledte et angreb i Somalia, kostede det 18 amerikanske soldater livet i en blodig operation, der senere blev filmatiseret under navnet ’Black Hawk Down’.

Den lektie var tilsyneladende glemt, da amerikanske militærfly i går gik til angreb på den lille landsby Hayo og dræbte et ukendt antal somaliere. Det skete i jagten på især tre mænd, der menes at have amerikanske liv på samvittigheden.

»Der blev helt sikkert dræbt mange. Så mange lig lå omkring området. Vi ved ikke, hvem der er hvem, men operationen var en succes,« sagde den somaliske regeringstalsmand Abdirahman Dinari ifølge nyhedsbureauet AFP.

Det er endnu usikkert, om amerikanerne fik ram på Saleh Ali Saleh Nabhan, Abu Taha al-Sudani og Fazul Abdullah Mohammed. Sidstnævnte havde en dusør på fem millioner dollar hængende over hovedet, mistænkt for at have planlagt bombeangrebene mod de amerikanske ambassader i Kenya og Tanzania i 1998. Dengang blev 224 mennesker dræbt.

Præsident støtter USA

Mens borgerkrigen stadig raser i Somalia, gav præsident Abdullahi Yusuf Ahmed udtryk for, at han bakker op om USA.

»Amerikanerne havde ret til at udføre luftangrebene mod nogle al-Qaeda-medlemmer. De, der udførte angreb mod den amerikanske ambassade i Kenya og Tanzania, var der, så det var den rette ting at gøre og det rette tidspunkt at udføre sådanne angreb på,« sagde han.

Abdullahi Yusuf Ahmed havde kun været tilbage i hovedstaden Mogadishu i en enkelt dag, da angrebet fandt sted. Somalia har været plaget af borgerkrig i 15 år, hvorfor de Islamiske Domstole fik folkelig opbakning, da de indførte en vis ro og orden i landet. Men med hjælp fra nabolandet Etiopien er det lykkedes at skubbe islamisterne ud af hovedstaden og sydpå.

Derfor peger internationale kommentatorer på, at det amerikanske angreb kan ses som en uudtalt støtte til den somaliske regering, der forsøger at sætte sig på magten igen. Men i så fald har taktikken fejlet, mener seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier, Bjørn Møller.

»Amerikanerne svækker regeringen og gør det umuligt for den at få kontrol med resten af landet. Det er slemt nok, at regeringen bliver støttet af arvefjenden Etiopien. Men når de også støttes af USA, fjerner det den sidste legitimitet, der må være i somaliernes øjne,« siger han.

I løbet af tirsdagen blev der meldt om flere luftangreb. Samtidig patruljerer amerikanske flådefartøjer ud for den somaliske kyst for at sikre, at ingen islamister kommer ud af landet den vej, mens nabolandene Etiopien og Kenya overvåger deres grænser til Somalia.