USA: Iraks hær mangler viljen til at bekæmpe IS
USA's forsvarsminister siger, at tabet af byen Ramadi til Islamisk Stat i Irak kunne være undgået.
En irakisk soldat hjælper en ældre kvinde i kørestol, som er sendt på flugt fra Ramadi, efter Islamisk Stat har indtaget byen.
En irakisk soldat hjælper en ældre kvinde i kørestol, som er sendt på flugt fra Ramadi, efter Islamisk Stat har indtaget byen. Foto: Karim Kadim/AP

USA's regering beskylder irakiske styrker for at mangle viljen til at bekæmpe den ekstremistiske gruppe Islamisk Stat, som har taget kontrollen over store dele af Irak og senest har indtaget byen Ramadi.

Islamisk Stat har ellers været presset i de seneste måneder, men gruppens offensiver mod Ramadi og oldtidsbyen Palmyra har betydet, at krigslykken er vendt for islamisterne.

USA's forsvarsminister, Ashton Carter, siger søndag i et interview med tv-stationen CNN, at tabet af Ramadi til Islamisk Stat i Irak kunne være undgået.

- Det, der tilsyneladende skete, var, at de irakiske styrker ikke viste vilje til at kæmpe. De var ikke i undertal, de var langt flere end fjenden, men de undlod at kæmpe og trak sig fra stedet, siger ministeren.

Han betegner tabet af Ramadi som Iraks værste militære nederlag i næsten et år.

Irakiske styrker vandt dog søndag terræn fra Islamisk Stat i det vestlige Irak og rykkede nærmere Ramadi - en uge efter den faldt til jihadisterne.

Det er flere forskellige grupper, som er gået sammen om at bekæmpe Islamisk Stat i Eufrat-dalen, hvor regeringen i sidste uge led det alvorligste tilbageslag i næsten et år, da Islamisk Stat rykkede ind i Ramadi 17. maj.

En amerikanskledet koalition, som Danmark også bidrager til, begyndte sidste år at bombe Islamisk Stat fra luften, efter gruppen havde indtaget store dele af Irak og Syrien.

- Luftangreb er effektive, men hverken de - eller noget vi gør - kan erstatte de irakiske styrkers vilje til at kæmpe, siger Ashton Carter.

/ritzau/AFP

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.