USA har mistet 3.000 soldater i Irak
Søndag rundede USA 3.000 dræbte soldater under krigen i Irak. Fredsgrupper protesterer, og præsident Bush sørger over tabet.

Amerikanske fredsgrupper lovede søndag at starte det nye år med fornyede protester mod krigen i Irak.

Søndag døde den 23-årige amerikanske soldat Edward Shaffer fra Pennsylvania af de sår, han fik tidligere, da han kørte på en vejbombe i Bagdad. Med Shaffers død nåede det samlede tabstal for USA op på 3.000 soldater siden invasionen i 2003. Det viser en opgørelse, som tv-stationen CNN har lavet.

»Vi besluttede at lave en særlig stearinlys-aktion, dels fordi det var nytårsaften, men også fordi vi vil sikre, at folk ikke glemmer denne krigs omkostninger. Tre tusinde familier har mistet en søn eller en datter,« sagde Chuck Nixon fra gruppen ’Veteraner for Fred’ til Reuters.

Foreningen ’United for Peace and Justice’, der er en paraplyorganisation for flere end 1.300 amerikanske fredsgrupper, opfordrede demonstranter til at bære sorte sørgebind med tallet ’3.000’ skrevet med hvidt.

Ifølge Det Hvide Hus sørgede USA’s præsident, George W. Bush, søndag over antallet af dræbte soldater i Irak.

»Præsidenten er af den mening, at hvert et liv er værdifuldt, og han sørger over hver eneste, der er gået tabt. Han vil sikre, at deres død ikke har været forgæves,« sagde talsmanden Scott Stanzel fra Det Hvide Hus til Reuters.

December 2006 var den blodigste måned for de amerikanske styrker i Irak. Ifølge internetsiden Icasualties.org har 111 amerikanske soldater mistet livet i julemåneden.