USA giver syriske kurdere våben til at angribe IS
Donald Trump (til venstre) har godkendt planen, der sender våben til kurdiske styrker. Det er Recep Erdogan (til højre) ikke tilfreds med (arkivfoto). Foto: Justin Tallis/AFP
Trods tyrkiske uvilje, så har USA inden for et døgn leveret våben til syriske kurdere, siger embedsmand.

USA er gået i gang med at levere våben til kurdiske militsfolk i Syrien, der sammen med andre grupper forsøger at indtage Islamisk Stats (IS) hovedby, Raqqa.

Leverancerne af våben til kurderne er påbegyndt inden for det seneste døgn.

Det sker, efter at præsident Donald Trump tidligere på måneden godkendte planen.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

- Vi er begyndt at transportere mindre skydevåben og køretøjer til de kurdiske grupperinger, siger talsmand Adrian Rankine-Galloway fra det amerikanske forsvarsministerium, Pentagon, ifølge nyhedsbureauet AFP.

Våbnene er blandt andet AK-47-rifler og små maskingeværer, tilføjer talsmanden.

USA har iværksat sin plan om at distribuere våben til blandt andet de såkaldte YPG-styrker, selv om Tyrkiet har brokket sig gevaldigt.

USA og Tyrkiet har længe været uenige om den syrisk-kurdiske milits YPG.

Tyrkiet opfatter militsen som en frontorganisation for Det Kurdiske Arbejderparti (PKK) i Tyrkiet. Angreb fra PKK-oprørere har siden 1984 kostet 40.000 mennesker livet i Tyrkiet.

USA ser omvendt YPG som en slagkraftig milits, der har kunnet trodse både den syriske regeringshær og ekstremistiske krigere fra Islamisk stat.

Fra Washington lyder det desuden, at det er nødvendigt at ruste kurdiske styrker til kamp mod Islamisk Stat, hvis Raqqa skal indtages.

Byen er Islamisk Stats hovedby i Syrien. Men den er også et centrum for planlægning af angreb mod Vesten.

USA og Tyrkiet har i knap tre år samarbejdet militært om at bekæmpe IS, som flere gange har angrebet Tyrkiet med betydelige tab til følge.

Men amerikanernes støtte til de kurdiske YPG -styrker har blandt andet fået Erdogan til at sige, at Tyrkiet må "tage sagen i egen hånd", hvis ikke amerikanerne ændrer mening. Han har dog ikke konkretiseret den udtalelse.

/ritzau/