USA giver en halv milliard til Abbas
USA vil give palæstinensernes præsident en halv milliard kroner i militærstøtte. »Et kupforsøg,« siger Hamas.

USA går nu åbenlyst ind og støtter Fatah i konflikten med det islamistiske regeringsparti Hamas. Præsident George W. Bush vil give knapt en halv milliard kroner til den palæstinensiske præsident, Mahmoud Abbas’, sikkerhedsstyrker, fremgår det af et regeringsnotat, som er kommet nyhedsbureauet Reuters i hænde.

Pengene skal bruges til at »bekæmpe terroristernes infrastruktur og oprette lov og orden på Vestbredden og i Gaza,« står der i notatet. Bidraget, der endnu mangler at blive godkendt af den amerikanske kongres, skal bruges til køretøjer, uniformer og andet ikke-dødeligt udstyr.

Den palæstinensiske præsident, Mahmoud Abbas, er leder af partiet Fatah, som for et år siden tabte regeringsmagten til Hamas ved et overraskende parlamentsvalg. Og Abbas har siden brugt sin kontrol over sikkerhedsstyrkerne som et centralt instrument i magtkampen med Hamas, der som reaktion har opbygget en parallel sikkerhedsstyrke.

 

Yderligere splittelse

Nyheden om den amerikanske støtte falder bestemt ikke i god jord hos Hamas. Det højtstående Hamas-medlem Mushir al-Masri kalder støtten »et kup« mod Hamas-regeringen.

»Vi forlanger, at præsident Abbas afviser denne amerikanske politik, der vil føre til yderligere splittelse blandt det palæstinensiske folk,« siger han til Reuters.

De seneste måneder er det adskillige gange kommet til kampe mellem væbnede militser fra de to grupper, og mange af militsfolkene tilhører sikkerhedsstyrkerne. Så sent som torsdag døde seks mennesker i interne kampe i Gazastriben.

 

Vi er alle palæstinensere

Afsløringen af de amerikanske støtteplaner kommer netop som fredsforhandlingerne mellem de to palæstinensiske fraktioner ser ud til at skride fremad.

Den palæstinensiske premierminister, Ismail Haniya, fra Hamas og præsident Mahmoud Abbas aftalte tidligt fredag morgen i Gazastriben at opfordre militante fra begge lejre til at nedlægge våbnene.

På en pressekonference fortalte Haniya, at de to ledere havde aftalt at trække deres tropper væk fra gaden og sætte mere politi ind for at sikre lov og orden.

I aftalen lover de palæstinensiske ledere at holde op med at bruge våben i interne konflikter og at fordømme dem, der opildner til vold.

»Vi håber, at alle vil lytte til denne opfordring. Vores folk er større end disse begivenheder. Når alt kommer til alt, er vi jo alle palæstinensere,« sagde Haniya ifølge CNN.