USA firedobler budgettet til at holde Rusland stangen
USA vil øge sin militære tilstedeværelse i Europa for at afskrække Rusland. Det fremgår af det budgetudspil, den amerikanske forsvarsminister Ashton Carter er kommet med tirsdag. Foto: Thibault Camus/AP
Flere amerikanske soldater er på vej til Europa som modtræk til Ruslands aggression.

Der vil komme flere amerikanske soldater og mere militært udstyr til Europa. Det sker som reaktion på Ruslands øgede militære aktiviteter, skriver Reuters.

På en pressemøde tirsdag fortæller den amerikanske forsvarsminister, Ash Carter, at USA vil firedoble sit budget med sigte på at afskrække russisk "aggression". Dermed er der i 2017 øremærket 3,4 milliarder dollar, svarende til 23 milliarder kroner, til formålet.

- Vi styrker vores tilstedeværelse i Europa for at støtte vores allierede i Nato i lyset af Ruslands aggression.

- Pengene går til flere ting. Flere amerikanske tropper i Europa, mere træning og flere øvelser med vores allierede, mere militært udstyr i regionen og infrastruktur til at støtte dem, siger Ash Carter ifølge Reuters.

Meldingen finder støtte hos Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg.

- Jeg byder på det kraftigste skridtet velkommen. Det er et klart tegn på USA's fortsatte engagement i Europas sikkerhed. Det vil være et veltimet og markant bidrag til Natos kollektive forsvar, siger Stoltenberg i en pressemeddelelse.

Rusland har i de seneste år været militært aggressive i Europa. I Ukraine har Rusland annekteret halvøen Krim og er involveret i konflikten i den østlige del af landet. Desuden er russiske militærfly jævnligt krydset ind i europæisk luftrum.

Meldingen om den øgede amerikanske tilstedeværelse kommer i forbindelse med Ash Carters præsentation af forslaget til USA's forsvarsbudget i 2017.

Forsvarsministeren har samlet bedt Kongressen om 583 milliarder dollar, små 4000 milliarder kroner. Beløbet vil fastholde USA som det land i verden, der bruger klart mest på sit militær.

Ifølge Reuters vil det være mere end de otte lande, der ud over USA bruger mest på deres militær, tilsammen.

Ud over den øgede tilstedeværelse i Europa vil USA prioritere penge til cyberkrig og kampen mod Islamisk Stat.

- Vi har ramt IS med så mange gps-styrede bomber og laserstyrede missiler, at vi er ved at løbe tør. Så vi investerer 1,8 milliarder dollar for at købe 45.000 flere, siger Ash Carter ifølge Reuters.

/ritzau/