USA erkender at isbjørn er truet
Den amerikanske regering er klar til at sætte isbjørnen på listen over truede dyrearter. Det er første gang, at Bush-regeringen erkender, at global opvarmning går ud over dyrene.

Isbjørnen ser ud til at blive det første tegn på, at USA’s regering anerkender, at global opvarmning går ud over dyrearter. Ifølge The Washington Post planlægger regeringen i øjeblikket at sætte isbjørnen på USA’s liste over truede dyrearter.

Det vil i så fald blive første gang, at USA angiver global opvarmning som årsag til at putte et dyr på listen.

»Vi har kigget på alle data, og de får os til at tro på, at den is, som isbjørnene bor på, er ved at forsvinde. Selvfølgelig skyldes isens tilbagetrækning, at temperaturerne bliver højere,« siger en anonym embedsmand fra indenrigsministeriet til avisen.

Den amerikanske regering har konsekvent sat spørgsmålstegn ved, om den globale opvarmning er menneskeskabt. George W. Bush vil for eksempel ikke gennemføre Kyoto-aftalen om at begrænse CO2-udslip, som leder til global opvarmning.

En række miljøorganisationer har lagt sag an imod USA for ikke at anerkende isbjørnens truede levesteder, og forslaget om at tage isbjørnen med på listen over truede dyrearter kommer umiddelbart før en tidsfrist i sagen mod miljøorganisationerne.

Hos miljøforkæmperne glæder man sig over nyheden.

»Det er sådan en højlydt anerkendelse af, at global opvarmning er virkelighed. Det truer hastigt isbjørnen, ja et helt økosystem er under ødelæggelse,« siger advokat Andrew Wretzler, der har ført sagen for miljøorganisationerne, til The Washington Post.