USA er bekymret for aktivist i Bahrain
Selv om aktivisten Nabeel Rajab blev frikendt for fornærmelse på Twitter, så blev han dømt for ulovlige møder.

En dom på tre års fængsel til en førende menneskerettighedsaktivist i Bahrain bekymrer USA.

Nabeel Rajab, der er aktivist i det shiamuslimske flertal i landet, blev dømt for opfordring til ulovlige møder, selv om retten frikendte ham for en anden anklage.

Talsmand for USA's udenrigsministerium Victoria Nuland hilste en appelrets beslutning om at frikende Nabeel Rajab for at have udsendt fornærmelser på Twitter velkommen. Bahrain er en af USA's allierede i regionen.

- Ikke desto mindre er vi dybt bekymret over, at retten i Bahrain samtidig dømte hr. Rajab til tre års fængsel i sidste uge på anklager om at have opfordret til ulovlig mødevirksomhed, siger Nuland til journalister.

- Vi benytter lejligheden til at opfordre myndighederne i Bahrain til at overveje alle muligheder at løse denne sag på og generelt at sørge for at tage skridt til at opbygge tillid i det bahrainske samfund, siger hun.

Nuland opfordrer til at indlede en meningsfuld dialog med den politiske opposition, det civile samfund og regeringen.

Rajab har ledet demonstrationer blandt shiamuslimer, der anklager sunnimuslimske ledere for at diskriminere.

Stik mod den shiamuslimske hovedopposition, så har aktivisten insisteret på at demonstrere i Manama, selv efter at myndighedernes nedkæmpede demonstranter på hovedstadens Perleplads sidste år.

USA er blevet kritiseret af menneskerettighedsgrupper for at støtte og sælge våben til Bahrain i stedet for at opfordre lederne til at træde tilbage, hvilket amerikanerne har gjort i andre arabiske lande.

Årsagen kan meget vel ligge i, at Bahrain er en vigtig amerikansk militærbase, som gennem lang tid har været en torn i øjet på naboen Iran.

Også Danmark har sine kontroverser med Bahrain, som sidste år fængslede den dansk-bahrainske statsborger al-Khawaja for at opfordre til et systemskifte. Siden blev han idømt livsvarigt fængsel.

/ritzau/AFP