USA: Dansk tilbagetrækning fra Irak er ok
USA’s forsvarsminister, Robert Gates, er helt afklaret med en begyndende dansk tilbagetrækning fra Irak. Samtidig tror Iraks regering, at briterne er ude inden et år.

Der er forskel på nord og syd i Irak. Derfor er det helt i orden, at danske og britiske styrker snart begynder at trække sig ud af Basra, sagde USA’s forsvarsminister, Robert Gates, mandag på et pressemøde i NATO’s hovedkvarter i Bruxelles.

Gates var i byen for at drøfte situationen i Irak med NATO’s generalsekretær, Jaap de Hoop Scheffer, og efter mødet gentog han blandt andet præsident Bushs kritik af Irans indblanding i nabolandets affærer.

»Iranerne tror åbenlyst, at vi er fanget i Irak, at de har initiativet, og at de kan presse os på mange måder. I øjeblikket gør de intet for at være konstruktive i Irak,« sagde Gates ifølge AP.

Samtidig sagde Iraks vicepræsident, Tariq al-Hashimi, at de britiske soldater, som arbejder tæt sammen med danskerne i Basra, kan være ude af Irak inden et år.

»Hvis det britiske folk ønsker, at deres soldater trækkes tilbage, har vi ingen indvendinger,« sagde al-Hashimi til Reuters.