USA anholder folk i bundter

FN kritiserer de allierede styrker for behandlingen af fanger i de irakiske fængsler. Siden 1. januar har allierede styrker anholdt 3.300

16.931 personer sidder for tiden i amerikanske fængsler i Irak, hvor de får lov til at være i op til halvandet år uden at se skyggen af anklage, advokat eller dom.

Den behandling og lange fængsling uden advokathjælp får FN til at rejse en hård kritik af de allierede styrker i en ny kvartalsrapport om forholdene i Irak.

»Praksissen med internering af anholdte på ubestemt tid, i de allierede styrkers varetægt, giver stadig anledning til bekymring,« står der i rapporten fra FN-kontrolenheden UNAMI.

Natlige razziar

Under natlige razziaer hovedsageligt i Bagdad har allierede styrker anholdt 3.354 af personerne siden januar og derefter smidt dem i fængsel.

Fængslerne bliver her ledet af amerikanske styrker, der ifølge FN-rapporten har klassificeret et ukendt antal fanger til at udgøre en sikkerhedsrisiko for amerikanerne. En af disse mange fanger er 41-årige A fra København, der har siddet i en amerikansk fangelejr siden 8. marts, da han blev anholdt i et kulturhus i Bagdad.

Men her skal man ikke glemme de andre 16.930.

»Det er jo rystende, så mange amerikanerne tilbageholder på må og få i gaderne. Antallet er jo kolossalt,« siger Tue Magnussen, kommunikationskoordinator for Rehabiliterings- og Forskningscenteret for Torturofre, der udtrykker bekymring for, om fangerne har været udsat for decideret mishandling.

Frygt for tortur

»Vi har jo set flere gange, at de amerikanske styrker har svært ved at holde sig inden for den rigtige side af tortur-paragrafferne,« siger han. Endnu værre ser det dog ud for de godt 21.000 øvrige fanger, der er under irakiske myndigheders varetægt. Her peger rapporten på, at tortur og umenneskelig behandling »giver fortsat grund til stor bekymring«.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.