USA angriber Somalia
Amerikansk fly er gået til angreb i det sydlige Somalia. Det amerikanske militær oplyser, at det er i jagten på al-Qaeda.

Mange mennesker blev dræbt, da et amerikansk fly mandag gik til angreb på landsbyen Hayo i sydlige Somalia. Det bekræfter en talsmand for det amerikanske militær over for New York Times mandag.

Talsmanden oplyser, at flyet angreb en mistænkt al-Qaeda-celle, men at man endnu ikke er klar over, om de mennesker, som man mistænker for at være med i al-Qaeda, er blandt de dræbte.

Reuters skriver, at en somalisk regeringskilde bekræfter, at der i landsbyen blev fundet »mange døde« efter det amerikanske angreb. Landsbyen ligger i et område, som støtter oprørsgruppen De Islamiske Domstole, men ifølge Reuters korrespondent nægter landsbyen at have noget som helst med al-Qaeda at høre.

Angrebet i Somalia er første gang det amerikanske militær (officielt) har indledt et angreb i landet siden det såkaldte ’Black Hawk Down’-slag i 1993.

Her blev 18 amerikanske soldater dræbt i gadekampe i Mogadishu efter et forfejlet forsøg på at fange den berygtede krigsherre Mohammed Farah Aidid. De somaliske dødstal for kampene er uklare, men er blevet anslået til at være omkring 700 dræbte.

Efter ’Black Hawk Down-slaget’ – som også kaldes ’Slaget om Mogadishu’ – trak amerikanerne sig ud af Somalia.

Men ikke kun det amerikanske fly var i aktion i Somalia i nat. Kampene mellem De Islamiske Domstole og den somaliske regering, som er bakket op af etiopiske styrker, raser videre.

Den somaliske præsident Abdullahi Yusuf afviste mandag i et interview med al-Jazeera at forhandle med oprørsgruppen De Islamiske Domstole, som er blevet tvunget ned i den sydlige spids af landet.

Siden 1991 har der ikke været en regering med samlet kontrol over Somalia, men landet er i stedet blevet ledet af rivaliserende krigsherrer. De Islamiske Domstole fik derfor stor folkelig popularitet, da de skabte en vis form for stabilitet i de området, som gruppen har kontrolleret.