USA advarer Assad mod brug af kemiske våben
Det vil få store konsekvenser, og USA vil overveje at gribe ind, hvis det syriske styre bruger kemiske våben.

Mens blodige kampe fortsat raser flere steder i Syrien, advarer USA's præsident, Barack Obama, den syriske præsident, Bashar al-Assad, om, at Washington ikke vil tolerere brug af kemiske våben.

Obama gør Assad opmærksom på, at selv om USA ikke "på nuværende tidspunkt" har grebet ind, så "følges situationen i landet meget tæt".

- Der vil være alvorlige konsekvenser, hvis vi begynder at se tegn på, at kemiske våben bliver flyttet til fronten eller bliver anvendt. Det vil ændre situationen betydeligt, siger den amerikanske præsident til journalister ved en briefing i Det Hvide Hus.

Han tilføjer, at USA vil anse ethvert forsøg fra Damaskus på at ty til kemiske våben som at krydse det, han kalder en "rød linje".

Det syriske styre indrømmede i juli, at man råder over kemiske våben og kunne bruge dem i tilfælde af "udefrakommende angreb" og tilføjede en alvorlig ny dimension til en konflikt, som FN allerede beskriver som borgerkrig.

Mere end 130 blev dræbt mandag herunder to børn i bombardementer i byen Daraa, hvor oprøret begyndte for 17 måneder siden.

En kvindelig japansk journalist døde i Aleppo, hvor hun dækkede kampe mellem regeringsstyrker og oprørere i Suleiman al-Halabi, et distrikt i den syriske handelshovedstad, siger Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder.

Tre andre journalister er savnet. En libanesisk kvinde, en arabisk mand, der arbejder for et amerikansk medie, og en tyrkisk statsborger, siger observatoriet.

Lahhdar Brahimi, der har afløst Kofi Annan som FN's udsending i Syrien, advarede søndag om, at det nu mere er at spørgsmål om at stoppe borgerkrig end om at forhindre den efter 17 måneders blodsudgydelser.

- Der er mange, der siger, at vi må undgå borgerkrig i Syrien. Jeg mener, at vi allerede har været der i et stykke tid. Det er nødvendigt at stoppe borgerkrigen, og det bliver ikke let, siger han.

/ritzau/AFP