Administration 

Urpremiere på ny dansk opera - Skattegraveren

PRM / Urpremiere på ny dansk opera - Skattegraveren

Dette er en pressemeddelelse leveret af Via Ritzau.

Pressemeddelelse fra Det Kongelige Teater

Danske Evald Tang Kristensen (1843-1929), anses for at være den største folkemindesamler i den vestlige verden. Den 2. april er der urpremiere på en dokumentaropera baseret på det rige materiale af mundtlige overleveringer, Evald Tang Kristensen indsamlede i det 19. og 20.århundrede på den jyske hede.
Det er den italienske komponist, Mauro Patricelli, der står bag forestillingen Skattegraveren. Mauro Patricelli dykker ned i dansk kulturhistorie med denne forestilling om en enestående pionér i dansk etnologi og hans utrættelige indsats for at indsamle folkeminder.

Dokumentarisk materiale udgør moderne opera
Skattegraveren gør brug af dokumentarisk materiale bestående af billeddokumentation og lydoptagelser af den jyske almues dagligliv. Værkets libretto er hovedsageligt et uddrag af Evald Tang Kristensens tekster kombineret med andre dokumentariske kilder. Forestillingens musik bygger på de originale folkemelodier, som Evald indsamlede i løbet af sit mangeårige feltarbejde. Melodierne fortolkes gennem en kombination af operaelementer, avantgardemusik, barokmusik og rytmisk musik.

Italiensk komponist graver i dansk kulturarv
Mauro Patricelli har været bosat i Danmark siden 2007, hvor han som komponist har samarbejdet med adskillige ensembler og solister både indenfor det klassiske og rytmiske musikmiljø. Derudover har han komponeret tre dokumentaroperaer, hvoraf Skattegraveren er hans seneste.

"Som komponist var det i første omgang Evalds lydoptagelser af viserne og instrumental musik, der naturligt tiltrak min interesse. Men da folkemusikken er et udtryk af det samfund, som har skabt den, blev jeg også fascineret af de andre aspekter af hedens folks kultur, som Evald dokumenterede. I de barske levevilkår kunne jeg noget fremmed og eksotisk - i forhold til den sydeuropæiske folkekultur, men jeg kunne også genkende nogle af bondekulturens universelle aspekter; forholdet til årstiden og til naturen, den dybe empati overfor dyr, overtro og ritualer, der viser en magisk opfattelse af virkeligheden." siger Mauro Patricelli.

De to tidligere værker, der ligeledes bygger på etnografisk materiale og på folkemusikalske traditioner, er Syng for fremtiden, Ingeborg (2014) og Dansejæger (2016).

Medvirkende:
Sanger: Signe Asmussen, Kontrabassist: Thommy Andersson, Percussionist: Matias Seibæk, Trommeslager: Chano Olskær, Komponist, librettist og cembalist: Mauro Patricelli, Videokunstner: Søren Meisner, Lysdesigner: Malte Hauge, Tonemester: Tommy Kamp Vestergaard, Dramaturg: Florient Azoulay, Iscenesættelseskonsulent og fortæller: Klaus Risager.

Operaen, Takkelloftet | Urpremiere 2. april 2019 kl. 19.30
Spilledatoer: 3. | 4. | 5. april kl.19.30 | 6. april kl.17


ARTIST TALK den 4.april:
Umiddelbart efter forestillingen den 4.april, kl. 21:00, kan publikum møde komponist og pianist Mauro Patricelli og forsker ved Dansk Folkemindesamling Lene Halskov Hansen til en artist talk om forestillingens tilblivelse og om Evald Tang Kristensen.

Skattegraveren er støttet af Statens Kunstfond, Knud Højgaards fond, Augustinus Fonden, Koda Dramatik, Dansk Komponist Forening.

Mauro Patricelli (f. 1969) er uddannet klassisk pianist ved Conservatorio di Teramo i 1990 og har desuden en kandidatgrad i orientalsk historie fra Università di Bologna (1995).

Mauro Patricellis værker beskæftiger sig med en særlig type biografisk og etnografisk fortælling, som består af bl.a. dokumentariske tekster, lyddokumenter, interviews, billeder og film.

For yderligere info, rekvirering af fotos, aftaler om interviews mm, kontakt presseansvarlig Tine Selmer Bertelsen på tine@bertelsen.org / 2615 6051

Kontakt:

PR og presseansvarlig, opera og koncerter Claus Kjær tlf.: +45 27 52 90 77 email: clkj@kglteater.dk

Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: