Urolighederne på Sinai-halvøen

* Søndag dræbte 35 bevæbnede islamister 16 egyptiske betjente og sårede yderligere syv under et angreb på en kontrolpost ved grænsen ind til Israel. Herefter stjal de to pansrede køretøjer og kørte ind over grænsen. Det ene af køretøjerne eksploderede, mens det andet blev ødelagt af en israelsk kamphelikopter, før det fik ram på israelske soldater.

* Angrebet er politisk følsomt, fordi de islamister, der stod bag, menes at komme fra Gaza. Egyptens nye styre med præsident Mohamed Mursi i spidsen har gode relationer til Hamas, der sidder på magten i Gaza.

* Angrebet kommer efter adskillige andre episoder, som militante islamister på Sinai-halvøen også menes at stå bag. Israel anklager dem blandt andet for et bagholdsangreb, der sidste år kostede ni israelere livet, samt flere raketangreb og sabotageaktioner mod olierørledninger, der forsyner både Israel og Jordan med olie.

* Det har fået den israelske forsvarsminister, Ehud Barak, til at kræve, at den egyptiske stat får kontrol over sikkerhedssituationen på Sinai-halvøen.

/ritzau/AFP