Ungeren får skældud
»Bøller.« Sådan beskriver overborgmester i København, Ritt Bjerregaard (S), demonstranterne fra Ungdomshuset, der skabte uro på Nørrebro lørdag. Samtidig mister Ungdomshuset støtte fra naboerne på Nørrebro.

Læs også: Butikker på Nørrebro havde frygtet værre

De unge demonstranter fra Nørrebro i København får nu skældud af overborgmester Ritt Bjerregaard (S) og af naboerne til huset på Nørrebro.

»Jeg synes kun, at det er forkasteligt. Det er stærkt kritisabelt, at de unge, som for eksempel holdt en fredelig og ordentlig demonstration i torsdag, bliver løbet over ende af bøller og folk, der ikke respekterer reglerne i samfundet,« siger Ritt Bjerregaard.

Hun var ikke overrasket over, at gårsdagens demonstration udviklede sig til sammenstød mellem de unge og politiet, på grund af de mange rygter og trusler på ungdomshusets hjemmeside.

Ved Jagtvej og Nørrebrogade har flere butikker fået smadret butiksfacader og vinduer, og på Kronborggade, en sidegade til Jagtvej, er flere private biler cykler og blevet smadret til ukendelighed og overhældt med maling. Overalt flyder glasskårene, og en enkelt opgang har fået slået dørene ind, da de unge førsøgte at flygte fra politiet.

Naboerne til Ungdomshuset har løbende været i dialog med brugerne af huset, men efter demonstrationens voldelige udvikling lørdag, siger naboerne nu stop.
»Efter dagens begivenheder har vi mistet alt for ungdomshuset,« siger initiativtager til netværket, Naboerne på Nørrebro, Martin Stahl.

Naboerne har i tre måneder støttet de unges ønske om at beholde huset.

»Vi har måske været lidt blåøjede - men alligevel synes vi, Ungdomhuset skulle have en chance for at blive, hvis de var parat til at indgå et forbedret naboskab,« siger Christian Bondorff fra Naboerne på Nørrebro.

»Vi opfordrer derfor den lille moderate gruppe brugere i Ungdomshuset, som vi har været i dialog med, til at finde et andet sted. Det hus og den voldsomhed matcher ikke til de mennesker, vi har talt med,« siger han.

Overborgmester Ritt Bjerregaard er klar til at hjælpe med bud på, hvor der kan købes et andet hus til de unge i København, hvis de unge pludselig ændrer mening og gerne vil opgive huset på Jagtvej 69 til gengæld for et andet. Men derudover er der kun trøstende ord til beboerne i området:

»Jeg kan godt forstå, at de er vrede og fortørnede. Samtidig må jeg sige, at de kan være glade for, at politiet var ordentligt forberedt og tog fat på det, så det blev begrænset. Jeg kan forstå, at en række af bøllerne er blevet anholdt, og jeg håber, at det kan være en tilstrækkelig advarsel til, at de kan holde sig i ro. Ellers er der kun politiet til at løse den slags voldelige episoder,« siger Ritt Bjerregaard.

273 demonstranter blev anholdt under optøjerne lørdag aften - 213 af dem skal stilles for en dommer i dag.