Unge skal chatte sikkert
En ny chatmærkeordning skal gøre internettet et mere sikkert sted at færdes for unge.

Børn og unge skal være sikre, når de chatter på nettet. Derfor har Foreningen af Danske Internetmedier udviklet nogle retningslinier, der skal gøre internettet til et mere sikkert sted. Chatudbyderen kan nemlig få et såkaldt »chatmærke«, der viser, at de overholder retningslinierne for et sikkert chatsted, som beskytter de unge mod krænkelser af seksuel karakter og mod kriminelle handlinger.

Udbyderen skal blandt andet have maskinel overvågning af chatten døgnet rundt, de skal automatisk lagre og gemme chat-tekster, billeder og profiloplysninger i ét år, og udbyderen skal have en anmeldeknap, hvor de unge kan anmelde en anden bruger, hvis der er mistanke om kriminel eller anden uetisk adfærd.

»Deter vigtigt, at udbyderne holder et vågent øje med, hvad der foregår på deres sites, og at de gemmer de data, der er vigtige i tilfælde af en eventuel efterforskning. Det er baggrunden for, at branchen er gået sammen om et fælles kodeks,« siger Jon Lund, der er direktør i FDIM.

Arbejdet med at udforme nogle fælles retningslinier er blevet til i et tæt samarbejde med chatudbydere, organisationer og eksperter på området, politiet, IT- og Telestyrelsen og FDIM.

Og det glæder Red Barnet:

»Det vigtigste i dette initiativ er, at der nu er skabt et forum, hvor der løbende kan foregå en debat af standarden blandt chatudbydere,« siger psykolog Kuno Sørensen fra Red Barnet.

Mærkningsordningen er for alle internetsider, der henvender sig til børn og unge under 18 år. Alle udbydere kan få mærket, hvis de lever op til kodeksets krav.