Unge håndværkere: Tattoo og piecinger, tak!
”Man skal have et miks mellem helt unge, en mellemgruppe og ældre," siger murermester Bent Olsen, der har 28 ansatte.
Colourbox
Unge håndværkere skræmmer ældre med tatoveringer og piercinger. På den anden side har de et gå-på-mod, som daler med alderen, siger murermester fra Vejle.

Det kan være svært at lære en gammel cirkushest nye trick – eller for den sags skyld sætte fliserne op i et badeværelse, så de overholder EU’s nye standarder for vådrum.

På den anden side kan det også være pokkers genstridigt at have en ung murersvend rendende, hvis han hævder, at det er en menneskeret at have bukserne dinglende om rumpen og ansigtet fuldt af piercinger.

Det siger murermester Bent Olsen fra Vejle, der har 28 ansatte i sit murerfirma. Avisen.dk har kontaktet ham for at høre, om der egentlig er forskel på den yngre og ældre medarbejder.

Unge vs. Gamle

Forskere fra Aalborg Universitet har nemlig stødt på nogle interessante forskelle, da de bad en række arbejdsgivere beskrive unge og ældre medarbejdere.

Unge får smæk i sociale færdigheder, pålidelighed og loyalitet. Omvendt får det grå guld baghjul, når det handler om viljen til at lære nyt, kreativitet og produktivitet.

Når murermester Bent Olsen bliver bedt om at pege på det mest irriterende træk ved purunge medarbejdere, hæfter Bent Olsen sig ved deres iver for at bringe deres personlige stil med på job. 

Det er min ret, mand!

”De unge kan have en lettere forkælet holdning til, hvad der går an. Man kan forklare dem, at kunderne ikke altid tager så godt imod tatoveringer, piercinger og sådan noget. Men de ser det ofte som en rettighed,” svarer Bent Olsen.

Han understreger, at han intet har mod de unges tatoverede arme, piercinger og moderigtige bælteføring.

Det er bare sådan, at særligt ældre kunder i Vejle-området ind i mellem er kommet i tvivl om, hvorvidt de har indbrud eller besøg af håndværkere, når de unge knøse har svunget murer-skeen.

Sådan har vi da altid gjort

Spørger man omvendt til det mest øretæveindbydende træk ved de ældre medarbejdere, snakker Bent Olsen om en særlig stædighed, mange anlægger med alderen.

Den bliver særligt udtalt, hvis der er mange ældre medarbejdere på samme byggeplads. [pagebreak]

”Det er tilbøjeligheden til at vide bedre. Hvis de har bygget et badeværelse op på en bestemt måde de sidste tyve år, og der kommer nye regler. ja, så kan man godt fortælle dem, at arbejdet skal gøres på en ny måde og alligevel opleve, at de går ud og gør , som de plejer,” siger Bent Olsen. 

Til hverdag og fest

I undersøgelsen vinder de ældre suverænt over de unge, når de kommer til at udvise sociale færdigheder. Her må billedet nuanceres en kende, mener Bent Olsen, der skelner mellem hverdag og fest.

”Unge mennesker har levet som grever og baroner, siden de var født. De har ikke altid lært at deltage i eksempelvis oprydningstjansen hjemmefra. I dagligdagen er de derfor uvante med at have opgaver som for eksempel oprydning,” siger Bent Olsen og fortsætter:

”Men de yngre holder på den anden side gang i gejsten og er ofte dem, der sørger for, at der sker noget. De er mere deltagende, når der afholdes julefrokost, bliver lidt længere og sætter mere gang i den.”

Bagdele og fordele

Ifølge Bent Olsen er der ulemper og bagdele ved både alderens tyngde og ungdommens letsind.

Netop derfor skal begge varer på hylderne, hvis en murervirksomhed som hans skal glide i olie.

”Fordele ved at have unge og ældre er, at de supplerer hinanden. Den erfaring, de ældre har, kan den unge profitere af. Omvendt har unge en råstyrke og et gå-på-mod, som aftager lidt med alderen,” siger Bent Olsen og fortsætter:

”Unge har ikke den samme erfaring, som de ældre. Omvendt har de heller ikke så mange begrænsninger. Når ældre siger: ’sådan har vi altid gjort’, er de unge ofte friske på at prøve noget nyt af. Ind i mellem går det godt. Ind i mellem får de et lille rap over snuden. Men så har de jo de ældres erfaring, som de kan læne sig opad.”