Unge forlænger ledighedskøen
Ledighedskøen blev en smule længere i juli måned. Det er især de unge på arbejdsmarkedet, der tynger i regnskabet. Foto: AP/Bebeto Matthews / POLFOTO
På en måned er der kommet 700 flere unge i ledighedskøen. Beskæftigelsesministeren er utilfreds med stigningen.

De unge er til at få øje på i det seneste led af arbejdsløshedskøen.

Det viser dugfriske tal fra Danmarks Statistik.

I juli steg bruttoledigheden, der består af de nettoledige og de aktiverede, med 1.000 personer til i alt 163.000. Og heraf er de 700 unge mellem 25 og 29 år.

Beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) er ikke glad for de nye tal.

"Lige præcis de unge og langtidsledige er det, som bekymrer mig mest, og det er også der, hvor vi har lavet flest initiativer," siger hun til Newspaq og peger på regeringens forslag om 1.000 nye praktikpladser, selvom knap 6.000 lige nu ikke kan komme i praktik ifølge Undervisningsministeriet.

Onsdag viste tal fra Danmarks Statistik, at bruttonationalproduktet steg med et enkelt procentpoint i årets andet kvartal - altså frem til juli, hvilket var overraskende positivt.

Derfor er de nye ledighedstal ikke just opløftende læsning, erkender Carina Christensen, politisk ordfører for Konservative.

"Man må sige, at helt overordnet, så kan vi dog glæde os over, at selvom vi lige nu står i en svær situation, så har vi en historisk lav ledighed sammenlignet med i Nyrup-regeringens tid," siger hun til Newspaq.

Tallene viser, at regeringens initiativer som BoligJobordningen og fremrykning af offentlige investeringer for milliarder endnu ikke er slået igennem i ledighedstallene. Men det forventer Carina Christensen, at de gør.

"Nu fik vi jo det nye tal for væksten i går, der viser en stigning på en procent. Det er der al mulig grund til at glæde sig over. Og selvfølgelig vil det hjælpe på beskæftigelsestallene," siger hun.

Beskæftigelsesminister Inger Støjberg mener dog, at flere arbejdsløse må stille sig op i køen, fordi kriser i udlandet får virksomhederne til at fyre.

"Vi er en lille åben økonomi, og den uro vi har set i USA og i Europa smitter også af herhjemme," siger hun.

I alt er godt 40.000 unge mellem 15 og 29 år uden job eller under uddannelse, viser tal fra Danmarks Statistik.

SF's finansordfører Ole Sohn kalder det bedrøveligt, at arbejdsløsheden rammer unge under 30 år.

"Det forstærkes yderligere af, at der er en kæmpe mangel på praktikpladser, så de unge ikke kan gøre deres uddannelse færdig og ender i arbejdsløshed. Den opgave har regeringen ikke formået at løse. SF vil give en praktikpladsgaranti, så alle der kan og vil, kommer gennem deres uddannelse og ikke ryger ud i arbejdsløshed," siger Ole Sohn.

Hos De Konservative tager politisk ordfører Carina Christensen ikke kritikken til sig. Regeringen har allerede i sit nye vækstudspil lanceret tiltag, der skal øge udbuddet af praktikpladser til de unge.

"Vi vil gerne belønne de virksomheder, der vil oprette ekstra praktikpladser. Vi åbner også op for, at flere små virksomheder kan gå sammen om at få elever. Vi åbner op for mere skolepraktik, og at i store offentlige udbud som for eksempel Femern-forbindelsen, der skal man oprette praktikpladser, hvis man vinder en kontrakt," siger hun.

Kilde: Danmarks Statistik