Ungdomshuset står for fald
Nedrivning ? Frikirken Faderhuset mener det alvorligt og har nu sendt en formel ansøgning til Københavns Kommune om at rive Ungdomshuset ned. Kommunen har fire uger til at beslutte sig, om Faderhuset skal have lov

I går blev der føjet endnu et kapitel til den nærmest endeløse saga om Ungdomshuset på Jagtvej i København.
Det skete, da en formel ansøgning fra Faderhuset om tilladelse til at rive huset ned landede på teknik- og miljøborgmester Klaus Bondams (R) skrivebord. Han sætter nu sin forvaltning til at undersøge en række omstændigheder, heriblandt miljøforhold, afløbsledninger, og om huset er bevaringsværdigt. Det skulle dog være en formalitet, da Borgerrepræsentationen kort før jul nedstemte et forslag fra Enhedslisten om at lave en lokalplan, der skulle fastlægge huset som bevaringsværdigt.
Herefter indstiller embedsmændene til politikerne i Miljø- og Teknikudvalget, at der ikke er noget til hinder for, at ejerne kan rive huset ned. Det vil et flertal utvivlsomt stemme for, mens Jette Gottlieb fra Enhedslisten vil gøre brug af sin standsningsret og tvinge afgørelsen videre til Borgerrepræsentationen. Det vil trække sagen i langdrag, men hvis ikke Faderhuset får et eller andet svar fra kommunen inden fire uger, er de i deres ret til uden videre at jævne det forkætrede hus med grunden.

Koster ressourcer

Imens tripper sagens øvrige hovedpersoner rundt om den varme grød. Københavns Politis informationschef, Flemming Steen Munch, afventer en klar afgørelse i sagen.
»Vi har en klar opgave. Vi skal sammen med fogedretten forestå en udsættelsesforretning på Jagtvej 69, og det vil ske uanset gisninger i pressen. Men det er vores erfaring, at det vil kræve betydelige ressourcer, hvis en bygning kommer til at stå i længere tid, Vi har tidligere oplevet, at vi skulle rømme et besat hus nærmest to gange om ugen. Så medmindre der ligger en klar plan for, at nedrivningen kan foregå umiddelbart efter en rømning, eller der er planer for en effektiv afspærring, så vil det koste ressourcer«, siger Flemming Steen Munch.

Ballade uanset hvad

Netværket Naboerne på Nørrebro forsøgte for måneder siden at få en dialog i gang med brugerne af huset, men efter de massive uroligheder 14. december, har det været så som så med den proces, forklarer presseansvarlig Christian Bondorff.
»Men vi har som naboer ikke nogen holdning til selve huset. Min personlige holdning er, at huset ikke fremstår specielt bevaringsværdigt og ikke pynter i nærområdet, som det fremstår nu. Vi er optaget af forholdet til dem, der bor i huset, siger Christian Bondorff, der tror, at der vil blive ballade uanset hvad.
»Hvis huset består, vil der sikkert blive genbesættelser, og hvis det rives ned, vil der nok blive demonstrationer. Men hvis politiet mener, at det bedste vil være at rive huset ned, så vil det sikkert være det bedste i forhold til at løse vores problemer med hærværk og ballade«, siger han.
Hverken repræsentanter fra Ungdomshuset eller Ruth Evensen ønsker at tale med Nyhedsavisen.