Ungdomshuset giver genlyd i Europa
Autonome i hele Europa udtrykker solidaritet med Ungdomshuset på Nørrebro i København.

Læs også: Fond overvejer alternativt ungdomshus

Flere europæiske autonome er klar til at gå i krig for Ungdomshuset på Nørrebro i København. Under lørdagens demonstration gik sympatisører fra udlandet forrest i protesten mod, at de unge mister huset på Jagtvej 69, og den internationale solidaritet med ?Ungeren? vokser.

»Mit indtryk er, at weekendens kamp vækker genklang i de miljøer rundt omkring i verden. Hvis de ikke var opmærksomme på det i forvejen, skal det nok vække opsigt,« siger sociolog ved Københavns Universitet, Rene Karpantschof.

Efter urolighederne på Nørrebro er i alt 15 udlændinge blevet udvist af Danmark i 12 måneder, oplyser Udlændingeservice. Desuden har 70 fået stemplet ?afvist?, der ikke medfører indrejseforbud. Udlændingeservice har behandlet sager med anholdte udlændinge fra Norge, Sverige, Finland, Tyskland og England.

Politiet: Intet overblik
Men Københavns Politi er endnu ikke klar over, om de har fået fat i nok autonome til at kunne afblæse risikoen for nye kampe:

»Vi har endnu ikke overblik over, hvor mange udenlandske anholdte der er tilbage, og det er endnu for tidligt at sige, om det er den hårde kerne af udenlandske autonome, som vi har fat i,« siger vicepolitiinspektør og talsmand ved Københavns Politi, Flemming Steen Munch.

Ungdomshuset fik ikke kun opbakning fra udenlandske autonome under lørdagens demonstration, men også dagen derpå var der støtte fra blandt andet fra et autonomt ungdomhus, Uffahus, i Trondheim:

»Kristenfacisterne i Faderhuset har besluttet ikke at sælge Ungdomshuset til fonden Jagtvej 69. Dette betyder krig. Vi opfordrer alle, som har muligheden at rejse ned og støtte Unger?n,« skriver Uffahus på sin hjemmeside.

Norsk ungdomshus
Et andet norsk ungdomshus, Blitz, bakker også op om både Ungdomshuset og de anholdte:

»Vores søsterhus i Danmark har i mange år ført den samme kamp som os ? mod politikernes løgne og dobbeltmoral og for retten til et eget sted at være. I et stadig mere ensrettet og farveløst Danmark står Ungdomshuset i Jagtvej 69 på Nørrebro igen som et af vældig få alternative fristeder,« skriver Blitz i en pressemeddelelse.

Også i Rusland, Polen og Italien var der støtteerklæringer fra ligesindede.

Det globale netværk, Indymedia, som hovedsageligt bliver brugt af et globaliseringskritisk og venstreorienteret miljø, skriver i flere lande, at de støtter Ungdomshuset i Danmark. På den tyske Indymedia?s hjemmeside meddeler en tysk gruppe, at de har besat et hus i solidaritet med Ungdomshuset.

»Den meget intense kamp i lørdags skal nok sende ekkoer. Mange fra udlandet kender Ungdomshuset, og for nogen har det gjort København værd at besøge. Det er et udtryk for solidaritet,« siger Ph.d. stipendiat Rene Karpantschof fra Københavns Universitet.

Ifølge Rene Karpantschof har det autonome miljø altid haft et stærkt internationalt netværk, som har fået autonome til at rejse verden rundt og kæmpe hinandens sager.

»Det så vi også i 80?erne, hvor bz-bevægelsen tilsvarende var international. Det er ikke noget nyt, at man rejser til udlandet, når et hus skal ryddes. Det er bare længe siden, vi har set det sidst,« siger han.

Skrevet i samarbejde med Julie Jo Boding