Ungarn trækker i land: Vi ændrer lovgivning
De nye toner fra premierminister Viktor Orbán bliver mødt med skepsis i EU. Foto: AP Photo/Bela Szandelszky / POLFOTO
Uenighederne mellem EU-Kommissionen og Ungarn kan sagtens løses, lyder det nu fra landets kontroversielle premierminister.

Ungarn har planer om at ændre lovgivningen, der den seneste tid har udløst massiv kritik for at svække landets indbyggers demokratiske rettigheder.

Europa-Kommissionens formand, Jose Manuel Barroso, fortæller, at tidligt onsdag har modtaget et brev fra premierminister Viktor Orban, hvor den ungarske leder melder, at det er "hans hensigt at ændre den relevante lovgivning og til at arbejde med EU-Kommissionen." Det skriver nyhedsbureauet AP.

I sin tale til EU-Parlamentet i Strasbourg i dag understregede den kontroversielle premierminister igen sin villigehed til at samarbejde:

"De problemer, Kommissionen har været inde på, kan løses meget nemt og hurtigt," lød det fra Orban.

Under talen blev der dog ikke uddybet omfanget af de lovede lovændringer. I stedet brugte han tiden på forklare, at det er bydende nødvendigt for Ungarns regering at føre landet igennem en fornyelsesproces, hvor man blandt andet har forbud mod paramilitære organisationer.

Efter den ungarske premierministers indlæg var der en ophedet debat i parlamentet.

Her gik lederen af den liberale gruppe, belgiske Guy Verhofstadt, hårdt til angreb på den ungarske leder:

"Jeg er bange for, du er på den forkerte vej," sagde han under en lidenskabelig tale.

Den juridiske strid mellem EU og Ungarn om landets kontroversielle nye forfatning er endnu ikke bilagt. Sagen kan derfor nå frem til EU-domstolen.

Den ungarske leder vil mødes Barroso næste tirsdag i Bruxelles for at yderligere at drøfte lovene.

Kilde: AP