En udflugt i naturen er både hyggelig og kan give guld til madlavningen - hvis man altså ved, hvad man laver. Hvert år kommer danskere galt af sted med giftige svampe, men det kan undgås ved at alliere sig med en ekspert eller selv blive klogere på emnet.
- Du skal kun spise anerkendte spisesvampe, du kender 100 procent. Hvis du er det mindste i tvivl, så lad svampen stå, siger Hanne Boskov Hansen, der er specialkonsulent i Fødevarestyrelsen.
Desværre er der ingen genveje til at finde ud af, om dine svampe i kurven er giftige. Gamle råd om, at sølvskeer misfarves af giftige svampe, er en skrøne, og svampene behøver heller ikke nødvendigvis at smage grimt for at være farlige. Og hvis man virkelig er uheldig, kan indtagelse af giftige svampe lede til organsvigt og død.
- Nogle meget giftige svampe ligner spisesvampe til forveksling og kan være farlige, så det er bestemt noget, man skal tage alvorligt, siger Hanne Boskov Hansen.
En af dobbeltgængerne er Snehvid Fluesvamp, som i udseende minder meget om en almindelig champignon. Forskellen på de to er bare, at Snehvid Fluesvamp er dødeligt giftig.
Du kan kun føle dig sikker, hvis du sætter dig grundigt ind i, hvordan de "sikre" svampe ser ud. Dog skal du ikke hive morfars svampebog fra 1960"erne ned fra hylden og vandre af sted. Der kommer hele tiden ny viden til, og derfor skal du købe en forholdsvis ny bog eller låne en på biblioteket for at være sikker på, at du kan regne med de gode råd.
Hvis du skal samle svampe for første gang, kan det være en fordel at have en makker med, som kender mere til svampe. Der findes flere kurser og guidede ture over hele landet, som kan hjælpe dig i gang og sørge for, at du kun kommer hjem med svampe, som er sikre at spise.
- Svampe kan se meget forskellige ud, afhængig af for eksempel alder og voksested, og derfor er det bedst at give gode råd ude på det sted, hvor man finder svampen, siger Jacob Jensen, der er naturvejleder og leder af Tårnby Naturskole.
Hvis du gerne vil bruge svampene til madlavning, er det en god idé at starte med at samle få arter, som er lette at genkende, forklarer Jacob Jensen. Langt de fleste rørhatte er spiselige, og kan kendes på de små huller under hatten i stedet for lameller, som ses på for eksempel champignoner.
Spiselig Rørhat, der også er kendt som Karl Johan, er en af de bedste spisesvampe, der findes i Danmark. Men man skal være hurtig, hvis man vil have fat i den og de andre gode svampe til sin risotto.
- Det er bedst at samle svampe på en torsdag. Hvis man først kommer i skoven eller på marken søndag, har resten af nabolaget været der i løbet af weekenden, siger Jacob Jensen.
Fakta: 5 råd om svampe
1. Spis kun svampe, du kender 100 procent
2. Spis kun anerkendte spisesvampe
3. Brug kun friske svampe til madlavning og nedkøl eventuelle madrester straks
4. Begynd altid med en lille portion af en ny spisesvamp - så kan eventuel overfølsomhed vise sig i mindre smertende omfang
5. Spis ikke rå vilde svampe, da mange vilde svampe kan give ubehag, hvis de spises rå.
Kilde: "Ka" de spises?" - Fødevarestyrelsen
/ritzau/FOKUS