Undersøgelse: Skolepraktik virker
Unge uddannet via skolepraktik klarer sig stort set lige så godt på jobmarkedet som unge, der har virksomhedspraktik bag sig. Foto: Colourbox
Unge, der har været i skolepraktik, klarer sig efterfølgende lige så godt som unge, der har fået en praktikplads.

Op med humøret! Selvom du har været i skolepraktik under din uddannelse, så skal du nok klare dig.

En ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) viser nemlig, at unge med en uddannelse, der indeholder skolepraktik i stedet for virksomhedspraktik opnår stort set den samme løn som unge med virksomhedspraktik bag sig. Deres chancer for at få et job er også næsten lige så gode.

Det er rigtig gode nyheder, konstaterer privatøkonom Mie Dalskov Pihl fra AE.

"Selvfølgelig er en almindelig praktikplads i en virksomhed at foretrække for alle parter. Men i øjeblikket, når vi har en økonomisk krise, hvor 7.000 står og mangler en praktikplads, så er det rigtig godt at tilbyde skolepraktik til alle de steder, hvor det kan lade sig gøre. Det vil kaste masser af millioner af sig til samfundsøkonomien de næste mange år," siger Mie Dalskov Pihl.

Hun mener, at skolepraktikken er omgæret af mange myter. Det hænger ved skolepraktikken, at man både har ringere muligheder for at få et job, og man tjener også mindre, men det er ikke tilfældet.

"Det er ganske rigtigt, at lige når man kommer ud, kan det være, man skal kæmpe lidt hårdere for jobbene. Men analysen her dokumenterer, at i en periode på fire-fem år så opnår skolepraktikuddannede stort set samme løn og stort set samme beskæftigelse som dem, der har været i almindelig praktik. Så den myte kan man altså gøre til skamme," fastslår Mie Dalskov Pihl.

Analysen undersøger fire brancher, bygge- og anlæg, kontor og detail, jern og metal samt de tekniske uddannelser. Den konkluderer, at fem år efter endt uddannelse, er der kun marginal forskel på, hvor mange af de virksomhedspraktikuddannede der er i job i forhold til de skolepraktikuddannede. Forskellen er blot omkring tre procentpoint.

Lønniveauet udligner sig også med tiden. Hvor der er et efterslæb det første år efter uddannelse på 23 procent, så er det fem år efter kun på syv procent.

Mie Dalskov Pihl peger på, at der er store gevinster for samfundsøkonomien, for hvis alternativet er, at de unge ikke færdiggør deres uddannelse, men i stedet må forblive ufaglærte, så er der millioner at hente. Ser man på den samlede livsindkomst tjener skolepraktikuddannede knapt tre millioner kroner mere end ufaglærte over et helt liv. Derfor er skolepraktik et godt alternativ til virksomhedspraktikken.

"Man kan også godt se, at lige så snart krisen er slut, vil mestrene stå og mangle tømrere og mekanikere, og så er man måske ligeglad med, hvordan de har fået uddannelsen. Bare de har den," siger hun og fortsætter:

"Det vigtigste er, at man får en uddannelse, og det får man via skolepraktikken."