Iskold melding fra danskere til chefen: Ud af klappen!
Sæt medarbejderne fri og lad være med at tro, at ledelse er nemt. Sådan lyder nogle af rådene fra Helen Eriksen (t.v.), erhvervspsykolog, Bjarne Henning Jensen, ledelsesrådgiver, Lederne, Stine Bosse erhvervsleder. (Foto: Foto: Helen Eriksen, Liselotte Sabroe / Scanpix Ritzau / Lederne)
Hver tiende dansker ville gerne fyre chefen. Og hver femte ville aldrig selv have ansat sin chef. Det viser ny undersøgelse. Store omstillinger på arbejdsmarkedet og gammeldags ledelsesform er hovedårsager, mener erhvervspsykolog.

Flere end hver tiende dansker - svarende til 12 procent - ville stikke chefen en fyreseddel, hvis de havde mulighed for det. Og endnu flere - 20 procent - ville have undladt at ansætte deres chef, hvis de havde haft indflydelse på beslutningen.

Det viser en ny undersøgelse, som analyseinstituttet Wilke har foretaget blandt et repræsentativt udsnit af danskerne for Avisen.dk.

 

Ville du fyre din chef?

Godt hver 10. dansker - 12 procent - ville fyre chefen, hvis de havde medbestemmelse. 67 procent svarer nej. De resterende 21 procent ved ikke. 

Hver femte dansker - 20 procent -  ville have undladt at ansætte deres nuværende chef, hvis de havde haft medbestemmelse. Godt halvdelen - 58 procent - svarer nej, mens 22 procent er uafklarede.

Kilde: Wilke.

UDVID

Svarene fortæller, hvor vigtig ledelse er, men også noget om, hvor svært det er at være leder, mener erhvervspsykolog Helen Eriksen.

Hun rådgiver virksomheder i ledelse og mener, at der er tale om "et højt tal", når hver femte siger, at de ville have undladt at ansætte deres egen chef. 

Men Helen Eriksen understreger også, at det er enormt svært at være leder i dag.  

- Man skal i mange virksomheder gøre det, man plejer, men med færre hænder. Særligt i det offentlige bliver der sparet, og der er grænser for, hvor meget man kan presse citronen, før det går udover forholdet mellem leder og medarbejder, siger Helen Eriksen.

Hun møder mange ledere, som gør det bedste, de kan, samtidig med, at de står med en umulig opgave. 

- Lederne kan ikke få lov til at være autentiske mennesker i deres position, fordi de nogle steder skal udføre opgaver, som kun har bundlinjen for øje, mener Helen Eriksen.

En anden problematik opstår, når chefen har misforstået opgaven og tror, at ledelse handler om kontrol og magt. For det skaber ifølge Helen Eriksen stor utilfredshed blandt medarbejdere. 

- Forskning viser, at vi som medarbejdere skal have autonomi (selvbestemmelse, red.). Vi skal have mulighed for at gøre en forskel med vores faglighed, ellers bliver vi ikke motiveret, fordi det ikke giver mening. Kontrol og overvågning er en misforstået og gammeldags måde at tænke ledelse på, siger Helen Eriksen.

Erhvervspsykologen forklarer, at magtanvendelse ofte opstår, fordi der er stor omskiftelighed i virksomheder, som ledere også skal forholde sig til.

- Mennesker kan godt være bange for det ukendte, og når man er usikker på fremtiden, har mange tendens til at læne sig op ad gammelkendt adfærd. Der begynder mange at lede med magt og kontrol, som i sit udgangspunkt kommer fra en angstfølelse, forklarer hun.

Ifølge Helen Eriksen er det virksomheder, der giver plads til medarbejdernes selvbestemmelse, som vil opleve succes.

- De, der tror, at man kan lede ved kontrol og overvågning og samtidig kalde på innovation og motivation, kan godt glemme det, siger hun. 

Mennesker præsterer bedst, når de har det godt

Erhvervskvinden Stine Bosse er enig med Helen Eriksen i, at ledelse er en enorm svær opgave i dag. Det er ikke voldsomt, at hver tiende dansker kunne tænke sig at stikke chefen en fyreseddel, mener hun. 

- Hvis vi tager i betragtning, at der på arbejdsmarkedet er store forandringer, som nogle kan være urolige for, så er tallet ikke alarmerende stort. For i sådan en situation er det svært at være en afholdt chef, mener Stine Bosse, der er tidligere topchef i forsikringsgiganten Tryg. 

- Hvis man skal bruge undersøgelsen til noget konstruktivt, så skal man, når man udnævner og uddanner ledere, sørge for, at de ikke er popularitetssøgende. For det kommer der sjældent noget godt ud af, pointerer hun.        

Men Stine Bosse understreger, at ledere skal være omsorgsfulde over for deres medarbejdere.

- Det har man krav på, og det er en ledelsesopgave at sørge for det. Vi skal huske på, at mennesker præsterer bedre, når de har det godt, forklarer hun.

Hos Lederne er man ikke overrasket over danskernes meldinger i den nye Wilke-måling. 

- En ting står i hvert fald klart for os: Dårlige chefer er noget af det, som gør, at man vil finde noget andet at lave, siger ledelsesrådgiver Bjarne Henning Jensen.

Han vender problematikken på hovedet ved at understrege, hvor meget positivt, der kommer ud af god ledelse.

- Hvis man vender det om og ser på effekten af god ledelse, og hvad god ledelse kan føre med sig, så bliver det tydeligt, hvor meget det betyder, siger Bjarne Henning Jensen. 

Om undersøgelsen

Undersøgelsen er foretaget af analyseinstituttet Wilke for Avisen.dk i perioden 21. til 29. august 2018.

Undersøgelsen er gennemført repræsentativt fordelt blandt danskere over 18 år . Der er gennemført 1.011 interviews.

 

via Listen To News