Ulovligt loft i DR-byens kantine
Byggesjusk · Kritikken er gennem længere tid haglet ned over DRs milliardbyggeri i Ørestaden, der af eksperter beskrives som byggesjusk. Nu viser det sig, at et træbetonloft i den nye kantine kan være ulovligt

Mareridtet er ikke slut i DR-byen i Ørestaden endnu. Det nye milliardbyggeri blev onsdag i Nyhedsavisen beskrevet som »byggesjusk« af byggetekniske eksperter.

I en kontrolrapport fra Fødevarestyrelsen, som Nyhedsavisen er kommet i besiddelse af, forklares det, at DR-byens kantine kun modtager en midlertidig autorisation på grund af problemer med loftet i buffetområdet. Et loft, som ifølge Nyhedsavisens oplysninger er udført i træbeton. I EUs hygiejneforordning af 29. april 2004 findes der nogle regler for lofter, gulve og vægge i eksempelvis kantineområder. Og ud fra disse regler får et træbetonloft svært ved at blive godkendt.

Porøst træbeton

Kantinens midlertidige autorisation ventes at udløbe i marts, men det fremgår ikke af Fødevarestyrelsens kontrolrapport, om DR pålægges at rive loftet ned, eller om fejlen kan rettes op, så DR undgår en nedrivning af det kun få måneder gamle loft.

Ifølge eksperter har Fødevarestyrelsen sandsynligvis i høj grad henholdt sig til EUs hygiejneforordning om de regler, der er for lofter i kantineområder.

»Træbeton er jo ret porøst og svært at gøre rent, medmindre det er kapslet ind. Træbeton er træspåner eller strimler bundet sammen med cement – og det vil sige, at det slet ikke er som almindelig beton,« siger betonekspert Per Goltermann, Danmarks Tekniske Universitet.

Hans forklaring understøttes af direktøren for Træbranchens Oplysningsråd:

»Træbeton har en meget åben struktur med en porøs overflade, og det kan drysse lidt ved berøring. Jeg kunne forestille mig, at arkitekterne har valgt træbeton, fordi det er lyddæmpende og giver en god akustik i et ellers hårdt rum.

Problemet kan i denne situation være, at træbeton er meget svært at rengøre, og man kan ikke spule eller vaske overfladen. Man kan støvsuge det, men det er svært at fjerne skidt og snavs,« siger Bjarne Lund Johansen, direktør i Træbranchens Oplysningsråd. Også Jens Østergaard, direktør i Byggeteknisk Erfaringsformidling (BYG-ERFA), bekræfter, at der kan være hygiejnemæssige problemer forbundet med træbetonlofter. Når arkitekterne alligevel har valgt dette materiale, må det bunde i æstetik og akustik, mener Jens Østergaard.

Billigt byggemateriale

Træbeton er et byggemateriale, der ligger i den absolut billige ende af skalaen, når det drejer sig om loftstyper. Men noget tyder på, at DRs billige løsning ikke bliver så billig endda.

Hos PLH arkitekter a/s, der har stået for bygherrerådgivning i forbindelse med byggeriet i Ørestaden, er man ikke meget for at kommentere sagen. Herfra henvises der til DRs kommunikationschef, Troels Brøndsted.

»I dialog«»Det er min opgave at stille pressen videre til Troels Brøndsted,« siger en ansat, inden hun smækker røret på.

Troels Brøndsted kommer da også et lille skridt nærmere en opklaring.

»Jeg kan bekræfte, at vi har nogle problemer med loftet i vores kantine. Vi gør selvfølgelig, hvad vi kan for at leve op til myndighedernes krav, og lige nu er vi i dialog med dem om, hvad der skal ske,« siger han.

Nyhedsavisen har tidligere sendt en forespørgsel til DR om muligheden for at tage billeder i den nye kantine, men DR afviste.