Ufedt at være slagteriarbejder
Arbejdsmiljø ? Slagteriarbejdere er en af de mest udsatte faggrupper på det danske arbejdsmarked. Det viser en ny rapport fra Arbejdsmiljøinstituttet

I maj 2003 gik Erling Olsens skulder ud af led på slagteriet. Utallige af gange havde han i højt tempo løftet store mængder kød ned fra kroge og ud på samlebåndet. Igen og igen. I over 14 år.
Erling Olsen er en af de mange slagteriarbejdere landet over, der dagligt kæmper med enten fysiske eller psykiske problemer på jobbet.
I går offentliggjorde Arbejdsmiljøinstituttet (AMI) en undersøgelse om danskernes arbejdsmiljø fra 2000 til 2005. Undersøgelsen er baseret på 14.000 besvarelser blandt andet fra lærere, smede, pædagoger, it-folk, tandlæger og slagteriarbejdere.

En udsat gruppe

Og tendensen er klar. Slagteriarbejdere er en af de mest udsatte grupper. De ligger nemlig væsentligt under gennemsnittet hvad angår følelsen af, at der er sammenhæng mellem job og fritid og gode fremtidsmuligheder inden for deres job. Og de ligger markant over gennemsnittet, når det kommer til graden af støj, som de bliver udsat for samt deres arbejdstempo.
Erling Olsen, der kommer fra Slagelse og har været slagteriarbejder i 17 år, nikker genkendene til undersøgelsens resultater.
»slagteriarbejdere kan godt være deres penge bekendt, når de holder fyraften. Der er meget støj fra kasserne og kødet, der bliver smidt på samlebåndet. Og man arbejder i et højt tempo, når man står ved båndene og skærer kød,« forklarer 38-årige Erling Larsen, der har fået et skånejob på Ringsted Slagteri på grund af sin dårlige skulder.

Højt sygefravær

Næstformand i slagteriarbejdernes fagforening NNF, Jens Peter Bostrup, er ikke overrasket over undersøgelsens konklusioner.
»Det viser sygefraværet på otte procent os. Hovedgrundene er det højearbejdstempo og, at slagteriarbejderne ikke har nogen medindflydelse,« vurderer næstformanden.
Han mener at en moderne ledelsesform, nogle motionscentre og tilbud om fysioterapi ville gøre underværker.
Og han bakkes op af Palle Ørbæk, direktør i AMI.
?Slagteriarbejderne har alle belastningerne. Krav til at udføre slagtningen i et højt tempo, det er belastende fysisk og psykisk,? siger han.
Erling Larsen har forsøgt at løse støj-problemet, så han bedre kan klare den daglige larm.

Ørebøffer med radio

»Jeg har købt øre-bøffer med radio i, så jeg kan få lidt ro,« siger han.
Den 38-årige slagteriarbejder har flere gange tænkt på at blive dyrlægetekniker efter, at han fik sin skulderskade.
»Tidligere skulle jeg bare tjene nogle penge. Men nu tænker jeg på, at livet er andet end at være slagteriarbejder. Jeg siger tit til mine børn, at det er vigtigt at få en uddannelse. Det er bedre end slagteriet,« siger han.
Beskæftigelsesminister Claus Hjort-Frederiksen (V) siger om undersøgelsen:
»Politisk skal vi bruge det her til at sætte nogle rammer, så danskerne ikke bliver slidt ned på arbejdet, og så man fysisk og sjælemæssigt kan følge med.«