Administration 

Udvidelsen af Frederikshavn Havn har allerede skabt flere arbejdspladser

foto: eframe

I 2018 er udvidelsen af Frederikshavn Havn klar til indvielse, men allerede her halvandet år inden den er færdig har investeringen skabt resultater: flere virksomheder og arbejdspladser er kommet til

Dette er en pressemeddelelse leveret af Via Ritzau.
På KS Maskinteknik, der ligger midt i industrihavnen i Frederikshavn, er der lige ansat to nye medarbejdere. Og en tredje er på vej. Direktør Kim Sørensen er godt tilfreds med omsætningen i 2016:

"Vi har haft et rigtig godt år. På en måde kan man sige, at den vækst der er på vej med havneudvidelsen, den mærker vi allerede," fortæller Kim Sørensen.

Virksomheden har ansat smede og industriteknikere og oplever placeringen på Frederikshavn Havn som en af årsagerne til, at den kan ekspandere. Naboerne leverer nye opgaver og inspiration til nye forretningsområder, ordrebogen er fyldt og holdningen er, at når Frederikshavn Havn udvider, så betyder det bare endnu flere muligheder for de virksomheder, der er på havnen i forvejen. Investeringen i Frederikshavn Havn på over en halv milliard betyder ikke bare en dybere og større havn, den gør også spændvidden i de maritime erhverv bredere, både for selve havnen og de over hundrede virksomheder, der bor på og lever af havnen. Det er den vækst, der allerede sker for KS Maskinteknik.

"Vi har samlet nogle idéer op, som vi har set vores snit til at investere i. Når der er en maritim klynge, der leverer kvalitetsservice og kvalitetsprodukter, så kommer flere til, fordi virksomhederne kan bruge hinanden til at vækste," siger Kim Sørensen.

Mere kommer til

Havnen er områdets vækstmotor med 3.000 tilknyttede arbejdspladser. 30 procent af Frederikshavn Kommunes skatteindtægter kommer herfra, og kommunens sigte på at blive Det Blå Danmarks Centrum gør, at der arbejdes på, at nye virksomheder skal opleve Frederikshavn Havn som et let og tilgængeligt sted at etablere sig. Frederikshavn Kommune har i en vækstplan sat den maritime branche sammen med turisme, fødevarer og energi som brancher, hvor man skridt for skridt vil finde og udnytte potentialet for at tiltrække virksomheder og arbejdskraft.

"Der bliver arbejdet på at finde virksomheder inden for alle kommunens vækstspor. Vi har et mål om, at hvis væksten kommer fra vandet, så skal begrebet one stop shopping for alvor give mening. Det vil sige at, der skal være mulighed for at styrke forretningsområder som fx offshore, havvindmøller og miljørigtig ophugning af skibe og borerigge, men også på transportområdet har vi fokus på tiltrækning af interesserede," siger Mikkel Seedorff Sørensen, direktør, Frederikshavn Havn.

Den maritime klynge består i Frederikshavn Kommune af over hundredehalvtreds maritimt relaterede virksomheder, der er beskæftiget inden for fx reparation, service, energi, nybygning og ombygning af skibe og havnevirksomhed. En af de maritime virksomheder, der er vigtige for den positive udvikling i Frederikshavn Kommune er MAN Diesel & Turbo. Her er stemningen lige så god. Afdelingen i Frederikshavn bliver fremhævet af koncernens CEO, Uwe Lauber, som en vigtig location for MAN Diesel & Turbo, særligt i forhold til deres maritime forretning og fordi medarbejderne, som er specialister inden for firetaktsmotorer, propeller og aftersales, er yderst motiverede og fleksible. Det er desuden afgørende for MAN Diesel & Turbo, at testcenteret i Frederikshavn er bæredygtigt.

Direktør for MAN Diesel i Frederikshavn, Poul Knudsgaard, fortæller om et nyt forretningsområde, som virksomheden vil udvide med på Frederikshavn Havn. Det er endnu for tidligt at uddybe, men der er flere arbejdspladser på vej, lyder det.

Miljøhavn med potentiale

Frederikshavns stærke position i de maritime erhverv og aktiviteter rækker ind i fremtiden. De nye virksomheder er allerede på vej til at blive bedre forretninger end fx det gamle værft var, og særligt på energi- og miljøområdet er der potentiale til mere. Energibyen Frederikshavn skaber tiltrækning med bæredygtighedt fokus. Også til havnen. Nyheden om etablering af skibs-tankstationen, LNG-anlægget (omdannelse af naturgas til flydende form) på havnen i Frederikshavn gik verden rundt. Og ikke uden grund. Miljørigtig skibstrafik, servicering, ombygning og tekniske løsninger er et område, hvor Frederikshavn står stærkt. Blandt andet derfor var det også her, en ny leverandør inden for skibsforsyning ønskede at etablere sig. Maritime Ship Supply udvider det maritime netværk fra årsskiftet, og iværksætteren Poul-Ole Jensen forklarer udvidelsen med, at hans virksomhed etablerer sig på forkant af det forventede antal flere skibsanløb for at erobre markedsandele. Direktør på Frederikshavn Havn, Mikkel Seedorff Sørensen fortæller, at flere lignede virksomheder er undervejs. Det maritime vækstspor i Frederikshavn har fat. Og det beskæftiger stadig flere medarbejdere.

Foreløbig har to af dem altså fået ansættelse på KS Maskinteknik, hvor ordrerne strømmer ind. Og virksomheden har forstået at udvide sortimentet. Fra begyndelsen var det cykler til naboen Bodybike, der blev produceret, men behovet for at tænke nyt ramte også KS Maskinteknik. De leverer nu også blandt andet specialopgaver til Søværnet, ligesom flere af de øvrige virksomheder på havnen i høj grad har bidraget til, at det går godt for KS Maskinteknik. Aftaler med fx MAN Diesel & Turbo og andre, der ligger i gåafstand på Frederikshavn Havn, har betydet at Kim Sørensen ikke kunne forestille sig at flytte væk fra det, han mener er en attraktiv placering, der hvor væksten sker, i Frederikshavn Kommune:

"Der er jo mange penge at spare, når varer ikke skal ud på landevejen eller transporteres på anden måde. Så når vi tænker på fremtiden, så er det især den maritime branche, der har vores opmærksomhed. Men i særlig grad selvfølgelig andre af vores naboer eller kommende nye virksomheder, der investerer på den nye del af Frederikshavn Havn," siger Kim Sørensen.

FAKTA om havneudvidelsen af Frederikshavn Havn: Flere bassiner, flere kajer, større vanddybde, bredere indsejling og betydelige baglandsarealer. Sådan vil fremtiden se ud i Frederikshavn i 2018. Med den kommende udvidelse giver begrebet one stop shopping for alvor mening. Da vil det være muligt at styrke forretningsområder som fx offshore, havvindmøller og miljørigtig ophugning af skibe og borerigge.

330.000 m2 baglandsareal

30.000 m2 kajareal

600 m kaj

11 m dybgang forberedt til 14 m

Dette er en pressemeddelelse leveret af Via Ritzau.

den forulykkede bil
Krimi

Voldsomt uheld: Bilist brager gennem hegn og lander på en anden bil

billede fra lufthavn
Nyheder

Fra grøn til gul:
Disse lande vurderes
nu mindre coronasikre

grænsekontrol
Corona

Tyskland indfører

stikprøvekontrol

ved grænsen

Umut Sakarya
Kendte

Kendte sørger over dansk Youtubers død

madvarer
Mad og drikke

Rema 1000 advarer allergikere: Spis ikke disse produkter

En ung mand med hat
Kendte

Ung dansk influencer død i ulykke

Et skønt bjælkehus med pool
Helt vildt

Her er Danmarks dyreste hus

En masse is
Mad og drikke

Dengang is kostede under en krone

vaccine trækkes ud af glas med sprøjte
Nyheder

Sundhedsstyrelsen: Måske behov for tredje stik

En rød femdørs SUV
Biler

Helt ny Folkevogn på vej

Et kæmpe containerskib i en havn
Nyheder

Katastrofeskibet fra Suezkanalen:

Endelig i havn

En mand med skæg og et mudderskred i en by
Kendte

George Clooney fanget af mudderskred i Como

En brun sommerfugl med pletter
Dyreliv

Gode nyheder:

Sommerfuglene er tilbage

En smadret paraply
Nyheder

DMI: Efterårsvejr i weekenden

En mand med guitar foran en mikrofon
Kendte

Afdøde Prince vender tilbage med nyt album

meghan og harry på bryllupsdagen
Kendte

Ekspert: Meghans plan var ægteskab med prins Harry

Alica Schmidt
Sport

2,1 mio. følgere kan ikke tage fejl: Mød Alica Schmidt - og ni andre sexede OL-atleter

Underholdning

Scarlett Johansson sagsøger Disney

billede af osten
Mad og drikke

Speciel ost kaldes tilbage: Risiko for influenzalignende symptomer

mobiltelefon med coronapas på skærmen
Corona

Coronapas: 
Stor ændring om få dage

Leonora Christina Skov
Kendte

Leonora Christina Skovs svære kærlighed: - Vi skændtes som ind i helvede

sundhedsperson i hospitalsstue
Nyheder

Dansk barn er død med coronavirus

billede af politibil
Krimi

Derfor styrtede toårig ti meter ned

Strand
Nyheder

Vi bliver smittet på ferien

modeshow
Kendte

Ny video:

Janni går catwalk

Lunte
Underholdning

Klar til ikonisk rolle:

Jeg er bevidst om forventningerne

vejr
Nyheder

Sommeren på pause:

Temperaturerne falder

ressourcer
Nyheder

Klodens ressourcer er brugt for i år

Vanvidsbilist
Krimi

Vanvidsbilist:

Mercedes beslaglagt

Blume
Sport

Trodsede træner: Blume svømmede semifinale

ZZ Top
Nyheder

Dusty Hill er død:

Verdensstjerne blev 72 år 

OL
Sport

Dansk duo vinder OL-bronze

lort
Nyheder

Advarsel:

Hop ikke i vandet

hængt
Nyheder

Fanger hængt i kraner og lygtepæle

Kirsten Birgit
Podcast

Kirsten Birgit:

Tilbage bag mikrofonen 

skybrud
Nyheder

Skybrud vælter ned over Danmark

Philine
Kendte

Bendtners eks:

Scorer ny fodboldspiller

England
Nyheder

England:  Åbner for vaccinerede turister

Per Wimmer
Nyheder

Impulskøb:

Ø til 7,3 millioner

dressur
Sport

Cathrine Dufour:

Må nøjes med 4.pladsen

danseren asta björk smiler
Film og TV

Vild med dans-stjerne:

Mit travleste efterår

nogensinde 

blommer på træ
Livsstil

Haven i august:

Derfor mugner dine

blommer

person med bue pg pil
Krimi

Mand fængslet:

Truede politi med

bue og pil

tre danske pas
Nyheder

Lang ventetid

på nyt pas

biler på motorvej
Nyheder

Her kan du køre

hurtigere på motorvejen

plæneklipper står på græsplæne
Livsstil

Pas på i haven:

Her er sommerens 
skøreste skader

dansere i aktion
Film og TV

Stor overraskelse:

Vender tilbage til

Vild med dans 

skuespiller poserer
Kendte

Tv-stjerne kollapser

under optagelser 

politibil med påskriften politi
Krimi

Tragedie: Hustru

kørte manden ihjel 

Ghita Nørby portræt
Kendte

Ghita Nørby efter shitstorm:

Det har været grusomt

Personer ved bil
Krimi

Efter gaderæs:

Muskelbil beslaglagt

betjent undersøger kørestol
Nyheder

Mand i kørestol kørt ned

Nyheder

Optagelsestal: Langt de fleste får deres førsteprioritet

Ny besked på iPhone
Nyheder

Advarer mod svindel-SMS’er

Det tyske flag udenfor Rigsdagen
Corona

Frygt for fjerde smittebølge breder sig i Tykland

Hest og rytter på banen ved OL
Sport

FAKTA: Sådan gik det Danmark ved OL tirsdag

Mand suger på e-cigaret
Nyheder

Opfordrer til skrap regulering af e-cigaretter

En ung fyr i køredragt
Kendte

Kevin Magnussen sælger luksuslejligheden

Nyheder

Fem er savnet efter kæmpe eksplosion i Tyskland

Dressurrytter på hest
Sport

Dansk dressurhold misser lige akkurat OL-medaljerne

En ældre mand med skæg og pibe
Film og TV

Her er Søren Ryges arvtager 

En kæmpe komet i rummet
Helt vildt

Gigantisk komet på vej

Et Nybolig-skilt bliver plantet i en have foran et hus
Livsstil

Danske boligpriser amok

En tøjbutik med jakker etc. hængende udenfor
Livsstil

Salg af tøj og sko giver rekordstigning i detailsalget

et lyn flænger himmelen
Nyheder

SKYBRUD:

Skynd dig op af vandet 

En blond kvinde
Kendte

Britney vil erstatte sin far som værge med revisor

En blå Tesla og en mørk himmel
Biler

Tesla tidobler overskuddet 

Nyheder

Hedebølger bliver hyppigere og mere ekstreme de næste årtier

soldater ved tank
Helt vildt

Gemte tank fra 2. Verdenskrig i kælderen

Tre ketchupflasker
Mad og drikke

Lad være med at spise den:

Ketchup kaldes tilbage

jesper Hansen med sølvmedalje
Sport

FAKTA: Sådan gik det Danmark ved OL mandag

Retten i Aalborg
Krimi

Par fængsles for trusler og vold mod tre betjente

Portræt Joan Ørting
Kendte

Joan Ørting:

Min seksualitet

har ændret sig

Mads Langer til premiere
Kendte

Langer langer 26 mio. over disken for nyt hus

collage med Seren Williams, Usai Bolt, Lionel Messi og Michael Phelps
Sport

Top 10: Her er de rigeste

OL-atleter gennem tiderne

Rengøring af bord
Nyheder

Undgå dyr flytteregning: 

Sådan sikrer du dit depositum

Degn
Kendte

TV2-vært:

Afslører kæresten

Pink
Nyheder

Verdensstjerne:

Blander sig i trusse-gate

Sport

Dansk Svømmeunion:

Løn til atleter på barsel

Casper c
Kendte

Casper Christensen:

Nu er huset solgt