Udsigt til politikaos efter nytår
Efter nytår får politibetjente ikke længere et honorar, hvis de bliver kaldt på arbejde i fritiden. Det kan føre til kaos, advarer tillidsmænd.

Der skal helst ikke ske alt for mange uforudsete ting, der kræver politiets hjælp, efter nytår.

Her forsvinder nemlig det tilkaldehonorar, som i dag bliver udbetalt til politifolk, der ellers har fri, hvis de forlader familien og trækker i uniformen, skriver netavisen Newspaq.

»Det kan godt tænkes, at der vil blive problemer med at få mandskab nok til pludseligt opståede situationer. Et af incitamenterne for at tage telefonen på sin fridag er jo fjernet. Jeg kan eller vil ikke sige, at folk ikke vil møde på arbejde, men det er da klart, at det går ud over motivationen,« siger Johan Kofod, der er tillidsmand for kriminalpolitiet i København, til Newspaq.

Tillidsmændene peger på, at det manglende honorar kan få store konsekvenser, hvis der pludselig opstår voldsomme demonstrationer eller der sker et drab, som kræver ekstra mandskab på skæve tidspunkter. Desuden frygter de, at de forringede arbejdsvilkår kan få flere politifolk til at skifte branche.

Det er et sammenbrud i overenskomstforhandlingerne mellem Rigspolitiet og Politiforbundet, der betyder, at honoraret nu spares væk. Rigspolitichef Torsten Hesselbjerg er indstillet på at genoptage forhandlingerne, men tillidsmændene tror ikke, at en fredelig løsning på problemet er inden for rækkevidde.