Udsigt til lukning af fritidshjem modtaget med chok
Børnepasning ¿ Forældre og ansatte begræder, at der er foreslået lukninger af fem fritidshjem i Århus

»Er det rigtigt?« udbryder Gitte Elrum forarget.

»Det er da skrækkeligt. Det her er jo et fantastisk sted. Hvorfor vil man lukke det?« siger hun efter at have sundet sig.

Gitte er kun lige trådt ind i entréen på Fuglebakkens Fritidshjem for at hente sin datter Maja, da hun får overbragt den dårlige nyhed fra Nyhedsavisens udsendte. Fuglebakken er ét af de fem fritidshjem i Århus, som Børn og Unge-magistraten har til hensigt at lukke.

Får kommunen sin vilje, skal Maja og hendes kammerater finde et nyt fritidshjem eller SFO efter sommerferien. Og det kan være svært. Maja er nemlig dårligt hørende ¿ og det er ikke alle steder, hvor personalet er lige så gode til at håndtere børn som Maja som på Fuglebakken.

»Dette fritidshjem har virkelig nogle kvaliteter ¿ dels kan personalet tegnsprog, og dels er fritidshjemmet ikke så stort. Det betyder meget for Maja, at det er et lille sted med trygge rammer. Jeg kan godt frygte, at hun vil drukne i en almindelig SFO,« siger Gitte Elrum.

Frygter for jobbet

Lederen af fritidshjemmet, Iver Meldgaard, kalder situationen »vemodig«.

»Man græder jo med det ene øje, for det tager lang tid at opbygge et sted som det her, hvor personalet kan tage hånd om børn med særlige behov,« siger han.

Selv er han sikret job et andet sted i kommunen, men seks af hans 24 medarbejdere er ansat i tidsbegrænsede stillinger.

»Så de er jo bange for, at de skal ud og finde nye job til sommer,« siger han. På nabokvarterets fritidshjem Klostervangen er stemningen også trykket. Flere forældre står og sludrer om den dårlige nyhed, som dog ikke kommer bag på dem.

»Vi anede, at det nok gik i den retning,« siger Peter Højlund Mogensen.

Hans datter Olivia på seks år er mest glad for fritidshjemmets lerrum, hvor »man kan lave fine skåle«, som hun siger det. For Peter er lerskålene dog ikke den eneste fordel ved fritidshjemmet:

»Der findes ikke bedre steder end det her. Der er gode forhold og gode folk, så det er pisseærgerligt,« siger han.

Kommunen forklarer lukningerne med, at man vil indføre en »mere rationel ledelsesstruktur« samt »sikre en bedre udnyttelse af personaleressourcerne«. Men det giver Peter Højlund Mogensen ikke meget for:

»Måske kan man spare penge på at stuve 124 børn sammen i en villa med plads til 70. Men det er ikke en holdning, jeg bryder mig om,« siger han.

Læs også N2|forside