Udsigt til hurtig meningitis vaccine
En lille gruppe forældres stædige arbejde for at få en meningitisvaccine ud til danske børn i en fart har båret frugt. Sundhedsudvalget er parat til at presse sundhedsministeren til at fremskynde processen.

Case: - I koma før far nåede frem

I går eftermiddag mødte en lille gruppe forældre og en baby op hos Sundhedsudvalget på Christiansborg.
De har alle en ting til fælles – grusomme oplevelser med sygdommen meningitis.

I månedsvis har forældrene forsøgt at få sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen (V) til at fremskynde processen med at få en meningitisvaccine ud på markedet, der kan forebygge omkring 70 procent af alle tilfælde af den alvorlige sygdom. Men uden held.
»Vi er chokerede over, at Sundhedsstyrelsen forventer, at der skal gå over et år, før vaccinen kan indføres som en del af det danske børnevaccinationsprogram. På den tid risikerer 30 mennesker at dø, og mange flere vil blive syge,« sagde Niels Hjort, før han og de andre forældre fik foretræde for udvalget.

Efter 15 minutter i lokale 141 var Niels Hjort kommet i bedre humør.
»De var meget lydhøre hele vejen rundt. Og der var fuld opbakning til i udvalget, at der nu bliver lagt pres på sundhedsministeren, så vi kan få sat turbo på en vaccine,« sagde Niels Hjort. Og en halv time senere kunne formand for Sundhedsudvalget, Birthe Skaarup (DF), bekræfte, at der var hold i forældrenes optimisme.
»Jeg har allerede lagt et betydeligt pres på ministeren i et brev 22. december, men nu vil vi afkræve ministeren eksakt svar på, hvornår vi kan forvente vaccinen i Danmark. Og jeg er helt overbevist om, at der sker fremskridt, så vi får indført vaccinen på et eller andet tidspunkt i år. Det handler jo om cirka 200 børn, som vi kan redde fra invaliditet og død,« sagde Birthe Skaarup.

Som tidligere beskrevet i Nyhedsavisen har Sundhedsstyrelsens vaccinationsudvalg forlængst anbefalet, at vaccinen indføres som en del af vaccinationsprogrammet, men styrelsen anslår alligevel, at der nemt kan gå over et år, fordi man vil bruge tid på at tjekke, at vaccinen ikke gør noget dårligt ved det eksisterende børnevaccinationsprogram.

Men den forklaring er blevet modsagt af flere eksperter. En af dem er professor i mikrobiologi og overlæge på Rigshospitalet, Niels Høiby.
»Det burde faktisk ikke være så svært at få en aftale med de praktiserende læger og komme i gang, men Sundhedsstyrelsen handler helt ubegribeligt sløvt. Vi er et af de sidste lande, der indfører denne vaccination i Europa«.