Udlandet kaster mere guld i danske forskere
Bevillinger fra udlandet, regioner og kommuner får det danske forskningsbudget til at holde niveauet.

Det er penge fra kommuner, regioner og udlandet, der sørger for, at det danske forskningsmiljø også i 2012 har i omegnen af 20 milliarder kroner at gøre godt med. Det svarer til cirka 1,1 procent af bruttonationalproduktet.

Mens penge afsat på finansloven er faldet med 2,2 procent over det seneste år, er de kommunale og regionale midler steget med næsten fem procent, mens de internationale midler stiger med 9,1 procent i forhold til sidste år, viser tal fra Danmarks Statistik.

Bevillingerne fra Danmarks Grundforskningsfond stiger i 2012 med 33,4 procent.

Selvom der samlet set er tale om et lille fald på 49 millioner kroner, så glæder Dansk Erhverv sig over, at der i en krisetid trods alt stadig er fokus på forskningen.

- Det er godt at se, at vi i Danmark på trods af krise både herhjemme og uden for landets grænser stadig formår at holde os over målsætningen om én procent, siger politisk konsulent i Dansk Erhverv, Morten Jarlbæk Pedersen i en kommentar.

- Man kunne sagtens forestille sig den ulyksalige situation, at krisen havde medført meget kraftigere her-og-nu-prioriteringer af for eksempel velfærdsydelser over fremtidsorienterede prioriteringer som for eksempel forskning end tilfældet er, siger han.

De internationale bevillinger beløber sig til næsten 1,5 milliarder kroner og udgør i 2012 7,3 procent af de samlede, offentlige bevillinger til forskning.

- Midlerne kommer i stigende grad fra andre kilder end pengetræet i finansministeriets have. Både kommunerne og regionerne er kommet mere på banen, og der kommer flere midler fra internationale kilder.

- Især det sidste er glædeligt, da det viser, at dansk forskning kan tiltrække midler udefra. Det kan man kun, hvis man er dygtig nok, siger Morten Jarlbæk Pedersen.

/ritzau/