Udlændinge kommer ofte til skade på jobbet
Foto: Colourbox
Langt flere udenlandske end danske arbejdere kommer ud for en ulykke på jobbet, viser en ny rapport.

Polakker, tyskere og tyrkere kommer langt oftere til skade på danske arbejdspladser end deres danske kolleger. Set i forhold til gennemsnittet er udlændinge udsat for 60 procent flere arbejdsulykker, viser tal i en ny rapport fra Arbejdstilsynet.

Rapporten kortlægger statsborgerskabet for de mennesker, der kommer ud for en arbejdsulykke i Danmark, skriver Fagbladet 3F

- Det er voldsomt og markant, siger arbejdsmiljøforsker Ole Gunni Busck fra Aalborg Universitet om tallene.

I rapporten gøres arbejdsulykker op for hver 10.000 ansatte. Mens det danske gennemsnit ligger på 160 ulykker, kommer udlændinge op på 256 ulykker per 10.000 ansatte.

Ole Gunni Busck forklarer, at udlændinge ofte arbejder i brancher med mange ulykker. Men det er ifølge arbejdsmiljøforsker ikke den eneste forklaring.

- Den udenlandske arbejdskraft er også på nogle arbejdspladser, hvor arbejdsgivernes tilbøjelighed til at sikre et godt arbejdsmiljø, er lavere end normalt, siger han.

Byggeriet er en af de brancher, hvor mange udlændinge kommer til skade. Arbejdsmiljøchef Mette Møller Nielsen fra Dansk Byggeri erkender, at der er steder, hvor udlændinge ikke arbejder på en forsvarlig måde.

Der er dog også en anden forklaring, påpeger hun.

- Udenlandsk arbejdskraft skiftere oftere job, Vi ved, at unge og nye i job har større risiko for at blive udsat for en ulykke højere. Det spiller også ind, siger Mette Møller Nielsen.

I opgørelsen over nationaliteterne på de tilskadekomne ligger Tyskland i top med 2890 skader. Herefter ligger Polen med 1712 ulykker, mens 1578 tyrkere er kommet til skade.