Administration 

Udkørt og trist? Sådan tæmmer du vintertrætheden

Vinteren kan være tung at komme igennem. Mørket tapper én for energi. (Foto: Foto: SCANPIX arkiv)

Dyrk motion, spis sundt og få nok søvn er få af mange gode råd mod vintertristhed.

Af Pernille Lewinsky Kofoed, FEMINA, Aller Media

Rigtig mange mennesker, og særligt kvinder, bliver påvirket af efterårets og vinterens mørke, kulde og korte dage, der gør os trætte og triste. Men heldigvis er der lys forude.

Her får du fire eksperters bedste råd til, hvordan du kommer vintertrætheden til livs.

Christian Bitz: I kvinder er simpelthen for hårde ved jer selv

Motionseksperten Ida Krak er personlig træner, kostvejleder og Z-Health-coach. Hendes råd er: 

- Selvom om det er koldt og vådt udenfor, kan du sagtens træne udendørs hele vinteren. For selv om solen ikke skinner, og det er gråt og mørkt i vejret, får du alligevel masser af lys og frisk luft, der sammen med bevægelse både giver dig ny energi, fyrer op under lykkehormonerne og – som en positiv sidegevinst – styrker immunforsvaret.

- Og for at du kan komme godt i gang med vintertræningen og vænne dig til at træne i kulden, kan det desuden være en god idé at fortsætte den udendørs træning, selv om sommeren er ovre, og det bliver koldere i vejret – lidt ligesom med vinterbadning, hvor du gradvist vænner kroppen til det kolde vand ved at fortsætte badningen efter sommerferien.

- Endelig er det rigtige træningstøj alfa og omega, hvis du vil træne udenfor om vinteren. Sørg for at klæde dig på efter vejrforholdene ud fra princippet om lag på lag, så du kan tage lidt tøj af, efterhånden som du får varmen, og benyt løbesko med grovrillet sål, f.eks. trailsko, så du står bedre fast, hvis der er sne eller is på vejene. Hvis termometret viser minus fem grader eller derunder, bør du nøjes med at træne 20-30 minutter i starten. På den måde vænner du gradvist kroppen og luftvejene til kulden, ligesom det er en god idé at trække vejret gennem næsen og ånde ud gennem munden, så luften bliver tempereret, inden den når ned i lungerne.

Få løbecoachens gode råd: Sådan klæder du dig på til vinterløb

Psykologen Camilla Holst er aut.cand.psych. og ansat som psykolog i Falck Healthcare. Hun afholder desuden gruppeterapi og kurser. Hendes råd er: 

- På dansk betyder nudging ”at give et kærligt puf” og går i al sin enkelhed ud på at opmuntre dig til at skubbe dig i en bestemt retning. Nudging dækker over mange aspekter, som du sikkert kender fra din hverdag. Det kan f.eks. være at vælge en mindre tallerken til frokost, så du ikke spiser så meget, men hvorfor ikke nudge dig selv til at slippe din vintertræthed. I nudging gælder alle positive kneb, for at du kan motivere dig selv og forandre din situation, og hvis du vil din vintertræthed til livs og have mere energi ind i hverdagen, findes der mange små nemme nudging-greb.

- Du kan f.eks. se dig omkring i din omgangskreds og lade dig inspirere af en, der sprudler af livsglæde, energi og overskud. Læg mærke til, hvad han eller hun gør for at blive glad og energifyldt. Det kan være, vedkommende starter dagen med en løbetur i skoven, dyrker yoga i frokostpausen eller spiser masser af grønt. Eller prøv at forestille dig, at du er nået i mål med at være vinter- glad og energisk. Se bagud og spørg dig selv, hvad du har gjort for at nå i mål. Du kan også distrahere hjernen ved hjælp af forskellige positive input.

- Føler du dig træt og uoplagt, kan det f.eks. hjælpe at kigge på smukke feriefotos fra varmere himmelstrøg, se sjove videoer eller læse en god bog. Uanset hvilken metode du vælger, kan det være med til at træne din mentale robusthed, og husk på, at jo mere energi du lægger i projektet, jo flere ”glade kemikalier” udskiller din hjerne. 

Skilsmisse: Derfor går så mange parforhold i stykker lige nu

Ernæringseksperten Christina Bendix er klinisk diætist, NLP-practitioner og indehaver af Lyngby Kostklinik. Hendes råd er:

- Kosten spiller en meget vigtig rolle, når du skal fylde energidepoterne op. Først og fremmest er det vigtigt at spise regelmæssigt og helst så mange forskellige fødevarer som muligt, for gennem en varieret kost får du nemlig alle de vigtige næringsstoffer, vitaminer og mineraler, du har brug for.

- Spis masser af protein i form af lyst kød som kylling og kalkun, bælgfrugter, fisk og æg hver dag, da protein giver en god mæthedsfølelse og samtidig øger de signalstoffer i hjernen, som er med til at booste humøret. Spis også masser af grøntsager, da de foruden en bred vifte af vitaminer og mineraler også indeholder store mængder antioxidanter, der styrker immunforsvaret og øger blodgennemstrømningen og ilttilførslen til cellerne og derved giver mere energi.

- Lav salater, supper, eller pres dem til sunde juicer eller shots, eventuelt tilsat citron, ingefær eller chili, der giver ekstra C-vitamin. Da de fleste af os er i underskud af D-vitamin om vinteren på grund af manglende sollys, gælder det om at spise godt med fede fisk, der samtidig er rige på vigtige omega-3-fedtsyrer. Mangel på magnesium kan også få dig til at føle dig træt og energiforladt, så du kan med fordel gå efter grønne grøntsager, nødder, hørfrø, fisk, kartofler, sojabønner, havregryn og rosiner. 

Lægen Søs Wollesen er læge, zoneterapeut, akupunktør og psykoterapeut. Desuden er hun foredragsholder og forfatter. Hendes råd er: 

- Alene ordet 'vintertræthed' kan forstærke de negative påvirkninger, og vinteren er den årstid, hvor du skal yde en ekstra indsats, hvis du vil holde energien oppe. Det er heldigvis muligt at komme vintertrætheden til livs, og det allervigtigste er at arbejde bevidst med dine tanker, for hvis du konstant har fokus på vejret, mørket og trætheden, så bliver det dét, som fylder i din bevidsthed.

- Og selv om det er lettere sagt end gjort, så prøv alligevel at udskifte dine negative tanker med positive ved f.eks. at sige til dig selv: Den er ikke kommet for at blive! På den måde bliver den mørke tid lidt lettere at være i. Foruden dit sind er det også vigtigt, du forkæler kroppen. Sørg for at spise mad, der tilfører kroppen vitaminer, mineraler og bitterstoffer, og som stimulerer fordøjelsen, og tænk generelt over at leve lidt sundere på denne tid af året.

- En god nattesøvn spiller også en meget vigtig rolle, så sørg så vidt muligt for at gå i seng på samme tid hver aften. Endelig bør du være lidt ekstra god ved dig selv. Søg nærvær med andre og dyrk intimiteten. Det frigiver nemlig glædeshormoner, der lægger låg på kortisol (langtids-stresshormonet) og indirekte styrker immunsystemet. Tag dig også tid til dig selv, vær stille med dig selv og nyd dit eget frirum. Blot 10 minutter kan gøre en positiv forskel for energiniveauet og årstidens træthed.

Se også:

havnen i tokyo
Sport

Jordskælv rammer OL:
- Taget bevægede sig

Jenna Bagge og Albert Rosin Harson
Kendte

Danse-darlings

afsløret

på kærlighedsferie

claus elming
Underholdning

Tilbage på tv:
Seerne får et chok

skagen by
Corona

Skagen
risikerer
nedlukning 

Anders Holch Povlsen smiler
Nyheder

Danmarks rigeste fordobler formuen

Pakke med rullepølse
Mad og drikke

Advarsel: Denne rullepølse kan gøre dig syg

Svævefly i kornmark
Nyheder

17-årig nødlander i svævefly

skolebarn på cykel
Nyheder

Skolestart? Øv trafiksikkerhed med dit barn nu

portræt Thomas Gotthard
Krimi

Sognepræst tilstår drab 

Nyheder

New Yorks guvernør har krænket flere kvinder

Nyheder

Altædende bille kan være på vej til Danmark

Mobiltelefoner i montre
Nyheder

Salget af brugte

mobiltelefoner eksploderer:

Sådan gør du en sikker handel

Tommy Ahlers i Folketingssalen
Nyheder

Tommy Ahlers stopper i Folketinget

Sport

Springsteens datter skubber dansker ud af OL-finale

Soldater ved tank
Nyheder

Tysk våbensamler skal afgive kampvogn

landsted set fra luften
Kendte

Her er årets

største kendishandler

mand smiler fra talerstol
Helt vildt

Nu er han

verdens rigeste

piller og kapsler ligger på bord
Sundhed

Advarer mod kosttilskud:

Kan give alvorlige

leverskader 

håndboldspiller i aktion ved OL i Japan
Sport

Danske håndboldhelte

knuser Norge

mand kigger ind i kameraet
Krimi

Præsten nægter at tale

cykelryttere i styrt
Sport

Danmark i OL-finalen

efter bizart uheld

ic4 tog på skinnerne
Nyheder

Tog-kaos

i Danmark

kajakroer vinker fra kajakken
Sport

Ny dansk OL-medalje

bill gates gestikulerer
Kendte

Bill og Melinda Gates:

Skilsmissen er officiel 

kø til vaccination
Corona

Derfor er danskerne

blandt de mest

vaccinerede i verden

væltede cykelryttere på cykelbane
Sport

Kæmpe drama:

Danmark i bizart uheld

flaske med pesto
Sundhed

Spis ikke

denne pesto

grøndland
Nyheder

Påtale:

Sprang foran i vaccinekø

Axelsen
Sport

Efter triumfen:

Her er Viktors rigtige guld

Beha
Kendte

Mikkel Beha Erichsen:

Sønnen får nyt job

Brand
Nyheder

Brændende Sydeuropa: Turister søger hjælp

vaccine
Nyheder

Vaccine-tal:

Laveste i tre måneder

Iran
Nyheder

Tankskib angrebet:

Nye spændinger med Iran

Skildpadde
Krimi

Skildpadde stjålet

fra dansk dyrepark

Danfoss
Nyheder

Efter EU-godkendelse:

Danfoss' gør kæmpekøb

Viktor Axelsen
Sport

Rørende billeder:

Tårer af guld

guld
Sport

Suveræne Axelsen: Gulddreng

nyfødt med Fetus-in-fetu-syndromet
Helt vildt

Pige født med
tvilling i maven

Sara Slott
Sport

Sara Slott:

Karrieren slutter med styrt

en våd mobiltelefon
Livsstil

Har du tabt mobilen i wc’et? Sådan kan du - måske - redde den

måger snupper et stykke morgenbrød
Nyheder

Ekspert om kampen mod mågerne: Glem det

lastbil i brand
Krimi

Lastbil i brand på motorvej

hovedbanegården
Krimi

Togkaos - forsinkelser og aflysninger

pandaunge kommer til verden
Dyreliv

Panda har
født tvillinger

jernbaneoverskæringen
Krimi

Tog og to biler
kørt sammen

Anne-Marie Rindom
Sport

Guldvinderen:

Har berømt kæreste

morten messerschimidt
Krimi

Retssag begynder: Det er Messerschmidt tiltalt for

personer på en strand
Nyheder

Sidste uge i skolernes ferie bliver lun og med plads til sol

madpakke
Nyheder

Skolestart:

Gode tricks til madpakken

gistrup
Krimi

Voldsomt slagsmål:

Bed tungen af modstander

håndboldherrer
Sport

Håndboldherrer:

Videre til kvartfinale

Potalivo
Kendte

Lykkelig skuespiller:

Scorer værts-job

sas
Nostalgi

Billedserie:

SAS har 75 års fødselsdag

veganer
Nyheder

Veganerpartiet:

Medstifter bliver frontfigur

brand i bjerge med strand i forgrunden
Nyheder

Turister evakueret

fra strande

i populære feriebyer 

rytter på hest
Sport

Hest aflivet efter

OL-konkurrence 

Bille August og konen Sara-Marie Maltha poserer
Kendte

Bille August: Jeg har

en pagt med min kone

instrumentbræt i bil
Krimi

Vanvidskørsel: Folk

måtte springe for livet 

Sport

Guld-Rindom: Fik

kronprinsen i røret

asta björk poserer for kameraet
Kendte

Vild med Dans-stjerne

tager stor beslutning

anne marie rindom smiler i båden
Sport

GULD TIL DANMARK!

kat ligger under brændeovn
Nyheder

Ny lov: Skal din

brændeovn skiftes ud?

coronapas på telefon
Corona

Her er det slut

med coronapas 

pernille blume smiler med medalje i hånden
Sport

Medalje til Blume

skuespilleren bob odenkirk poserer
Kendte

Tv-stjerne fik hjerteanfald:

I stabil tilstand

pernille blume smiler
Sport

Pernille Blume:

Den vildeste oplevelse

mette frederiksen står med hånden på mands skulder
Nyheder

Nu kan du søge om

Arne-pension

politibil med påskriften politi
Krimi

Voldsom trafikulykke:

To i kritisk tilstand 

Gade med bygninger på begge sider
Krimi

Fireårig faldt ud af vindue på fjerde sal

Boris Johnson og hans hustru, Carrie Johnson
Underholdning

57-årige Boris Johnson skal være far igen

to storke i rede
Dyreliv

Storkeunger mister livet i gylletank

Esbern Syhler-Hansen og Rosa Kildahl
Kendte

Vild med dans-stjerne skal være far

maskinen smadrer bygningen
Helt vildt

Amok med gravemaskine

- smadrede boligblok

Anders Antonsen tager sig til hovedet
Sport

Danske OL-stjerner har fået hadbeskeder

Viktor Axelsen jubler
Sport

FAKTA: Sådan gik det Danmark ved OL lørdag

Side af politibil
Krimi

Kro-slagsmål endte i knivstikkeri

Zhangjiajie Grand Canyon Glass Bridge
Helt vildt

Verdens højeste bungy jump - tør du?

Skægkræ
Livsstil

Her er de kryb du bor sammen med

Nyheder

Tredje danske kuld: Ulvepar har fået mindst tre hvalpe

mand med padleboard
Nyheder

DMI: Varmen kommer tilbage