Uanset om du får venner på besøg til en hyggestund, eller du bare har lyst til at læse i sofahjørnet, kan du få lyst til en god kop kaffe.
Barchef for Coffee Collective kommer her med gode tips til, hvordan du kan brygge en god kop derhjemme uden at bruge en espressomaskine.
Ifølge Kian Lindblad Hickman er det den håndbryggede kaffe, der er den nemmeste at lave i hjemmet.
Her kan man nemlig med meget simpelt udstyr opnå den samme kvalitet som ude på kaffebarerne.
- Som minimum skal man have en vægt, en kaffekværn og noget at brygge på, fortæller Kian Lindblad Hickman.
Og så gælder det om at følge en opskrift.
- Der findes mange forskellige opskrifter, så det er hurtigt at google sig frem til, siger Kian Lindblad Hickman.
En opskrift kunne ifølge ham lyde sådan her:
16 gram kaffe til 250 milliliter vand med en bryggetid på 1 minut og 45 sekunder.
Og så skal man hælde vandet over kaffen, indtil tiden er gået.
Men opskriften er ikke det vigtigste. Det essentielle er selve bønnen.
- En kaffe bliver aldrig god, hvis det ikke er en god kaffebønne. Det handler om at finde en bønne, der er meget information om, lyder rådet fra Kian Lindblad Hickman.
Som minimum skal der ifølge ham være en ristedato på posen, og så skal der helst også være et navn og en region.
- Jo mere du kan spore kaffebønnen tilbage til farmen, jo større chance har du for at kaffen er af god kvalitet, fortæller barchefen.
Og så kommer vi til kaffedrikkene med mælk - som eksempelvis en "flat white" eller en "café latte", som kan være lidt mere besværlige at lave derhjemme.
- Kaffedrikke med mælk kræver, at man kan lave en espresso - og det kan være svært uden en espressomaskine.
- Men man kan eventuelt bruge en mokkakande, for med den kan man lave noget, der minder om espresso uden at være det, siger Kian Lindblad Hickman.
Dertil kommer mælken, som kan skummes i en stempelkande.
- Man varmer mælken op i en gryde, og så hælder man det over i stempelkanden, så den er fyldt en tredjedel op med mælk.
- Så kører man metalfilteret ned i mælken og lige så stille op igen, for så får man presset noget luft ind i mælken.
- Og sådan gentager man, indtil man kan se, at mælken udvider sig og bliver mere skummet.
Og her er det forskelligt, hvilken mælk man skal bruge - alt efter, hvilken slags kaffe, man vil lave.
- Til de mindre kaffedrikke som en "flat white" eller "cappuccino" vil man som regel bruge sødmælk. Og der må temperaturen gerne være lidt lavere, end ved de større drikke.
- Ved de større drikke som "café latte" bruger man ofte letmælk, og her må mælken gerne være lidt varmere, lyder rådet fra Kian Lindblad Hickman.
Som et alternativ kan man også bruge plantebaseret mælk, men det kan ifølge ham være lidt svært at få til at skumme, og det kræver derfor lidt mere øvelse.
Hvis man i stedet for den varme drik hellere vil lave en iskaffe i sommervarmen, fungerer det lidt på samme måde som ved den håndbryggede kaffe.
- I iskaffen skal der kun halvt så meget vand som ved den håndbryggede kaffe, fordi resten skal være isterninger.
- Man laver en håndbrygget filterkaffe med halvdelen af det vand, man normalt vil bruge. Derfra fortynder man det op med isterninger.
- Når kaffen er brygget, hælder man den op i et glas, og så putter man isterninger i, fortæller Kian Lindblad Hickman.
Her kan man vælge at tilføje mælk efter behov.
/ritzau fokus/
Af Laura Pretzmann, Ritzau Fokus