»Uden hjælp var det aldrig gået for mig«

Kun takket være professionel behandling er Hüseyin Duygu i dag rask og lever et normalt liv til trods for, at han har været udsat for tortur igennem et år.Af Signe Højgaard Nielsen

siho@avisen.dk

@BRØD:I dag er Hüseyin Duygu skoleleder i Ballerup Kommune. Da han for over 20år siden kom til Danmark som politisk flygtning, var han som lammet på grund af traumerne efter systematisk tortur i et tyrkisk militærfængsel. Han kastede jævnligt op, kunne hverken sove eller koncentrere sig og havde knap nok energi til at gå.

»Det var lidt som, hvis man har haft en hård dag på arbejde, hvor man først mærker trætheden, når man kommer hjem og sætter sig ned. Det var først, da jeg fik opholdstilladelse og ikke længere behøvede at være bange, at jeg begyndte at reagere,« fortæller 46-årige Hüseyin Duygu.

Gennem et helt år gik han hver dag til behandling for sine lidelser, hvor han både talte med læger, psykologer og socialrådgivere på Rehabiliterings- og Rådgivningscenteret for Torturofre. Langsomt begyndte han at blive sig selv igen.

Andre begik selvmord

»For at komme ovenpå igen kræver det hjælp fra professionelle, der kan stille de rigtige spørgsmål og holde fast. Jeg har kendt flere, der ikke har fået hjælp i tide, som har begået selvmord, eller som aldrig er blevet mennesker igen. Det værste ved at vente er, at usikkerheden omkring om man får hjælpen, før det er for sent,« fortæller Hüseyin Duygu.

»Hvis jeg ikke havde fået hjælp, ville jeg have været klient resten af livet. Det er ikke afgørende, om jeg er blevet skraldemand eller skoleleder. Det afgørende er, at jeg kan leve et normalt liv, hvor jeg har overskud til andre.«